Да се съгласявате постоянно и с всички, без да отстоявате собствено мнение, е ясен знак, че сте прекалено добри и отстъпчиви. Това не значи непременно безволеви, може би предпочитате да отстъпите, за да се чувстват другите добре и да няма напрежение и конфликти. Въпреки това всичко си има граници. Следните 10 признака показват, че сте прекалено добри, и това не работи във ваша полза:

6. Отблъсквате комплиментите на другите към себе си.

Когато някой ви направи комплимент, е вероятно да махнете с ръка и да възкликнете: „О, не, не е вярно!“ в желанието си да проявите скромност. Трябва да знаете, че по този начин обаче автоматично показвате на околните колко ниско самочувствие имате и как не се цените достатъчно.

Какво да направите: просто приемете комплимента с усмивка и благодарете. Така и вие, и човекът, който ви е направил комплимент, ще се почувствате добре.

7. Правите услуги на хората, въпреки че не искате.

Когато ви е неудобно да откажете, се превръщате в роби на чуждите молби и ангажименти. Губите все повече време за себе си и се нагърбвате със задачите на другите. В най-лошия случай ще се чувствате ужасно изтощени, докато се опитвате да свършите работата на другите, за да не ги разочаровате. В този случай страдате единствено вие.

Какво да направите: научете се да казвате „не“! Освен това не забравяйте, че можете да промените мнението си впоследствие, в случай че видите, че не се справяте или ви коства твърде много.

8. Поправяте грешките на другите дори когато са във ваша полза.

Касиерката ви връща  повече пари и макара да са стотинки, вие веднага реагирате и ги връщате. Важно е да сте честни и почтени, но понякога поправянето на най-малката грешка дразни околните. Друг пример е, ако хората мислят, че имате по-висока титла, отколкото имате в действителност. И дори да става дума за хора, които никога повече няма да видите през живота си, но от желание да бъдете напълно честни, ги поправяте.

Какво да направите: преценете според ситуацията и ако става дума за нещо дребно, просто оставете нещата такива, каквито са.

9. Внимавате да сте винаги политкоректни.

Политическа коректност (и още политически коректен) e политически, културно-социологически термин, отразяващ установяването на система от рамки и правила, включително „политически коректен език“, който има ограничаваща функция във връзка с етически, морални съображения, и тази задържаща и ограничаваща функция е по отношение на всяка обществена и социална изява, която би могла да се отнася до теми от деликатен характер. Само че в желанието си да не обидите някого, можете де го обидите. Ако в компанията има човек, който принадлежи към различен етнос или религия, или се отличава по някакъв друг начин, вие може би бихте се опитали по всякакъв начин да избягвате думи с двусмислен смисъл и т.н., което може да доведе до напрежение и в крайна сметка да накара човека да се почувства неудобно. Същото важи и за ситуация, в която се втурнете да защитавате някого, без да е искал помощта ви.

Какво да направите: преди да защитавате някого, говорете с него и се уверете, че сте разбрали позицията му и че има нужда от подкрепа. По-добре не се намесвайте в деликатни ситуации, ако не сте абсолютно сигурни какво правите и че това, което правите, ще донесе добро на някого.   

10. Никога не молите за помощ.

Определено сте прекалено добри, ако ви е неудобно да помолите за помощ, защото смятате, че другите си имат свои грижи и не им е до вас.

Какво да направите: не забравяйте, че хората, които ги е грижа за вас и искат да ви помогнат, всъщност помагат и на себе си. Ако дадете шанс да ви се подаде ръка, може би всички ще се почувстват удовлетворени. 

Към първата част ТУК.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side