10 основни разлики между детството в Северна Корея и в останалите страни

12 февруари 2018 г., 19:40
9366

Пхенян, 2012 г. Деца, облечени в празнични носии за представление в чест на 100-годишнината от раждането на Ким Ир Сен. Снимка: Viktoria Gaman / Shutterstock.com

Всекидневието в Северна Корея не е от нещата, за които получаваме информация често. Понякога крайчецът завесата се повдига, за да видим фрагменти от живота на възрастните в най-затворената страна в света. Как обаче живеят децата? Bright Side представя няколко интересни факта, свързани с живота на най-малките в Северна Корея и начините, по които той се различава от детството в повечето страни. Нека видим.

  • Първото, което новороденото дете получава е „сонгбун“ – социален статус, който определя целия му по-нататъшен живот. В зависимост от семейството, в което детето се е родило, то се причислява към една от трите касти – „лоялна“, „колебаеща се“ или „враждебна“. Сонгбун се наследява от бащата и определя кое училище ще посещава детето, в кой университет ще влезе, каква професия може да упражнява и дали има право да стане член на Корейската работническа партия.
  • Задължителното образование започва в детската градина. Децата могат да посещават детска градина от четиригодишни, но на петгодишна възраст това става задължително. За да посещава училище, всяко дете трябва да е ходило на детска градина поне една година.
  • Много от децата, живеещи в сиропиталищата, всъщност имат родители. Те просто са толкова бедни, че нямат възможност да се грижат за тях. По същата причина вече осиновени деца биват връщани отново в сиропиталищата.
  • В училище се изучават подробно биографиите на политическите лидери, както и руски език. Редица часове са посветени на популяризирането на „революционните“ програми на Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и Ким Чен Ун. Освен руски учениците учат и английски, но познанията им остават слаби поради недопускането на чуждестранни книги. На 10-годишна възраст учениците влизат в Корейския детски съюз и започват да посещават политически събрания.
  • Идеологическата пропаганда е навсякъде. По училищните коридори са разлепени политически плакати, а в свободното си време учениците участват в идеологически пиеси. По време на големите празници децата пресъздават военни паради, в които носят военни униформи и маршируват с картонени танкове и ракетни установки.
  • Децата посещават публични екзекуции. Това травмиращо изживяване е прието за нормална част от възпитанието на всеки млад севернокореец. Те дори са принудени да участват в „публичното изобличаване“ на осъдените.

  • Тежкият детски труд се приема за нещо нормално. Децата жънат, секат дърва, работят дори миньорска и строителна работа. Също като възрастните имат трудови нормативи и подлежат на глоби, ако не ги изпълнят.
  • Военни играчки. Севернокорейските щандове за играчки донякъде приличат на тези в останалия свят. Наред с плюшените мечета и зайчета в редица страни са наредени танкове, автомати и др. В Северна Корея обаче те са повече. Смята се, че помагат за изграждане на патриотичен дух у младото поколение.
  • Децата прекарват свободното си време в клубове по интереси. Например, в центъра на Пхенян се намира „Дворец на децата“, в който малките ученици могат да се занимават с информационни технологии, музика, изкуство или различни спортове. Има множество подобни по-малки клубове, обикновено към някое от училищата. Резултатите от подобни дейности обикновено са детски представления и концерти. Всяка свободна минута е организирана.
  • Най-различни забавления са достъпни за децата със заможни родители. Ако семейството има достатъчно пари може да заведе децата си на 3D кино, в зоопарка, океанариума или увеселителния парк в Пхенян. Всички останали могат да гледат детски филмчета по телевизията – но единствено севернокорейски. Често се организират детски празници с музика и сладки неща.

В крайна сметка, дори и да нямат безгрижно детство, децата си остават деца.

Източник: Bright Side

Ключови думи:
Коментари