На 15 юни отбелязваме Световния ден на вятъра. Това е ден за преоткриване на вятъра, неговата сила и възможности, с които може да промени нашия свят. В началото - през 2007 г., събитието се чества само в Европа, но от 2009 г. - и в цял свят.

Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA) и Световния съвет за вятърна енергия (GWEC) координират Световния ден на вятъра чрез мрежа от партньори. Партньор за България е Асоциация на производителите на екологична енергия.

Световният ден на вятъра е ден за откриването на работата, която са свършили пионерите по света. В повече от 75 страни в целия свят работят вятърни паркове, които произвеждат енергия от чист и възобновяем източник.

Днешният ден е повод за посещение на вятърен парк, за среща с експерти и по-подробно информиране относно вятърната енергия.

Събития

1215 г. — В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата.
1253 г. — Българският цар Михаил II Асен сключва договор с Дубровник, насочен срещу сръбския крал Стефан Урош I.
1389 г. — Състои се Битката на Косово поле (стар стил), при която Османската империя побеждава обединените сили на сърби и босненци.
1510 г. — Папа Лъв X отлъчва от църквата Мартин Лутер за ерес.
1826 г. — В Цариград избухва Бунт на еничарите с участие на около 20 000 наемници, който е против решението на султан Махмуд II да модернизира армията и да създаде редовна турска войска.
1836 г. — Арканзас става 25-я щат на САЩ.
1858 г. — Изигран е първият мач по Австралийски футбол.
1863 г. — Излиза първият брой на вестник Гайда, редактор на който е Петко Славейков.
1876 г. — В резултат на цунами в Япония загиват около 28 000 души.
1907 г. — В Хага започва Втората световна мирна конференция с участие на представители на 44 държави.
1911 г. — Основана е корпорацията Tabulating Computing Recording Corporation (IBM).
1930 г. — В София е създаден Съюз на славянските дружества.
1954 г. — В Базел, Швейцария, е учреден европейският футболен съюз УЕФА.
1969 г. — По време на вътрешната премиера на пиесата на Георги Марков „Аз бях той“ (режисьор Методи Андонов) в Сатиричния театър представлението е спряно и забранено; по-късно на същия ден Георги Марков напуска страната, за да избегне преследване.
1976 г. — 7 (33) Народно събрание преизбира Тодор Живков за председател на Държавния съвет и държавен глава; Станко Тодоров за министър-председател на България и Владимир Бонев за Председател на Народното събрание.
1977 г. — В Испания са проведени първите демократични избори след 41 години тоталитарно управление.
1985 г. — Спускаемият модул на съветския космически апарат Вега-2 изследва атмосферата и повърхността на Венера.
1988 г. — В Пакистан е приет за върховен закон Шериата, което на практика означава, че държавата става ислямска република.
1994 г. — Израел и Ватикана установяват дипломатически отношения след дългогодишните претенции на Израел за безразличието на католическата църква по време на Холокоста.
2001 г. — Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан създават Шанхайска организация за сътрудничество.
2006 г. — Сърбия признава независимостта на Черна гора.