Докато системите за вятърна енергия могат да бъдат доста големи, учени от Нанянския технологичен университет (NTU) в Сингапур предлагат икономично решение в другия край на спектъра - малък "вятърен комбайн", способен да генерира електричество дори от лек бриз, пише сайтът Ню атлас. 

Разработеното от сингапурските учени устройство е достатъчно чувствително, за да улавя дори слабите вибрации на въздуха и да ги преобразува в електричество, генерирайки достатъчно количество за работата на малък сензор.

Устройството представлява своеобразен "комбайн за "събиране на въздушни вибрации". Размерите му не надвишават 20 сантиметра. 

Малкият "вятърен комбайн" работи на базата на трибоелектрична технология, която дава електрически заряд на различни материали. 

Направените тестове са показали, че устройството може да събира енергия от лек бриз и да я превръща в 290 микровата електричество. "Вятърният комбайн" освен това може да съхранява генерираната електроенергия в случай на безветрие, пише БТА. Разработчиците смятат, че технологията им може да се използва за захранване на светодиоди, носима електроника или сензори за температура на въздуха. 

"Нашето изследване има за цел да реши проблема с липсата на неголеми устройства за по-целенасочени функции, като например захранване на малки сензори и електронни джаджи. Разработеният от нас "вятърен комбайн" служи и като потенциална алтернатива на по-малките литиево-йонни батерии, тъй като е самодостатъчен, изисква само периодична поддръжка и не използва тежки метали, които, ако не се изхвърлят правилно, могат да причинят екологични проблеми", пишат изследователите.

Изследването е публикувано през септември в Mechanical Systems and Signal Processing.