Слънчевите и вятърни централи са произвели за първи път съвместно над 10 на сто от световната електроенергия през 2021 година. Това се посочва в доклад на мозъчния тръст "Ембър“ (Ember), публикуван днес и цитиран от Франс прес. 

Понастоящем 50 страни са постигнали това равнище, сред които за първи път миналата година са били Китай и Япония, сочи третият глобален преглед за електроенергията, изготвен от организацията, която е събрала данни за 2021 година от 75 страни или 93 на сто от световното търсене. 

Нидерландия, Австралия и Виетнам са регистрирали най-бърз преход. При тях делът на слънчевите и вятърни източници на електроенергия е нараснал с 10 пункта през последните две години. 

Десет страни осигуряват една четвърт от електроенергията си от тези два ресурса, като сред тях са Дания с 52 на сто, Люксембург с 43 на сто и Уругвай с 47 на сто, предава БТА. 

Като цяло 38 на сто от електроенергията в света през 2021 година е произведена от декарбонизирани източници, включително ядрена енергия, като основната възобновяема енергия продължава да е хидроелектрическата – язовири. 

Въглищата обаче са генерирали 36 на сто електроенергия. "Ембър“ подчертава възстановяването в използването на този енергиен ресурс, който  е най-вреден за климата, под влиянието на бума в търсенето на електроенергия след пандемията от COVID-19. 

Фактически производството на въглищните електроцентрали е отчело безпрецедентен годишен растеж през 2021 година (+9 на сто), който е най-силният поне от 1985 година насам, както и рекорден обем на производството от 10 042 тераватчаса.                                         

Ако към тях се добави и повишението с 1 на сто в използването на газ, то свързаните със сектора на електроенергията въглеродни емисии са достигнали нов връх миналата година, надвишавайки с 3 на сто рекордното равнище от 2018 година. 

Това означава, че за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 по Целзий спрямо прединдустриалната ера, секторът на електроенергията трябва да се разпростре към нови приложения (транспорт, отопление) и да е изцяло декарбонизиран. 

Производството на електроенергия от вятърни и слънчеви източници е нараснало със 17 на сто през 2021 година и трябва да поддържа темп на растеж от 20 на сто до 2030 година, подчертава "Ембър“. 

Източник: Мениджър Нюз