Коефициентът на интелигентност на Алберт Айнщайн е 170, на Стивън Хокинг е 160, на Аштън Къчър е 150, а на Натали Портман - 140. Изглежда, умните хора нямат проблеми и са наистина щастливи. Оказва се обаче че, щастието е рядкост сред извънредно умните хора.

От Bright Side правят проучване защо интелигентните хора често се чувстват самотни, нещастни и изгубени.

Те са склонни да анализират прекалено много нещата

Хората с висок коефициент на интелигентност имат склонност непрекъснато да анализират събитията от живота си. С течение на времето това ги изчерпва, защото техните констатации често са изпълнени със страх и разочарование, а в главите им възникват истински дилеми.

Писателят Робърт Табиби казва, че те трябва да се научат, че да се греши е човешко и че няма съвършени хора. Това, което трябва да се научим, е да си вземем поука и да продължим.

Твърде взискателни са към себе си и другите

Интелигентните хора ясно знаят какво искат. Често разглеждат света по идеалистичен начин и е трудно да се откажат от очакванията си. Това им пречи да получат удовлетворение от живота и да се чувстват щастливи, а реалността на света около тях често носи просто разочарование.

В книгата си "Истинско щастие" Мартин Селигман, психолог в университета в Пенсилвания, призовава за ежедневно "упражнение на благодарност". Той съветва да не забравяте онези неща и събития, които ви карат да се чувствате благодарни.

Това ще ви отвлече вниманието от негативните мисли и ще помогне да осъзнаете много други неща.

Липсва им топла и приятелска връзка

Всеки иска да има тясна връзка с някого. Но за интелигентните хора е много трудно да разговарят открито с някой, защото често са неразбрани. Те искат да говорят за важни и смислени събития и рядко са разбирани от другите.

Според учените социализацията за хора с висок коефициент на интелигентност е преживяване, което често е по-болезнено от самотата.

Опитайте се да преосмислите обкръжението си и да се отървете от хората, които ви изтласкват до "дъното". Търсете контакти с хора, чиято компания ви харесва. Ценете близките, които искрено ви обичат - това е най-добрият начин да се освободите от чувството за нещастие