Митове, философия и величествени руини вероятно са първите неща, които се появяват в ума ни, когато помислим за Древна Елада. Но жителите ѝ съвсем не са били ограничени до възвишеното – и са правили някои шантави и смущаващи неща, които лесно биха накарали съвременния човек да се изчерви.

Ето няколко факта за античните гърци, представени от Bright Side, които със сигурност ще ви изненадат.

1. Лекарите опитвали ушната кал, за да добият представа за заболяването

Е, основните симптоми често са достатъчни, за да се постави диагноза, но понякога има нужда от допълнителни изследвания. Обичайна практика сред античните лекари била да опитват на вкус ушната кал на пациентите. Те вярвали, че всички телесни течности имат специфичен вкус и промяната му може да е индикатор за заболяване. Затова ако отидете на лекар в Древна Гърция, не се изненадвайте, ако бръкне в ухото ви. И по-добре да не отваряме въпроса за другите телесни течности.

2. Използвали мехлем от потта на атлети срещу мускулни болки

Преди да се упражняват в гимназиума, атлетите се мажели със зехтин. След това остъргвали зехтина заедно с потта и прахта с помощта на специални метални стъргала. Сместа се съхранявала в бутилки и се продавала за медицински цели – основно срещу мускулни болки.

3. Лекували жените с гадории

Древните гърци смятали, че жените са особено податливи към нечистота. Ето защо използвали изключително отблъскващи средства при лечението им, които не предписвали на мъжете. Например, в случай на спонтанен аборт, жената трябвало да пие смес от вино с пържени екскременти от муле.

4. Кихали, за да избегнат бременност

Според едно разпространено мнение, за да не зачене, след секс жената трябва да… кихне. Можете да предположите колко ефективен е бил този метод. Друг контрацептивен метод включвал втриване на паста от борова смола и мед в гениталиите.

5. Използвали камъни и гъби вместо тоалетна хартия

Рядко се замисляме че, в Древността не е имало тоалетна хартия. Но тялото винаги е имало едни и същи нужди, поради което древните гърци използвали камъни или заоблени глинени късове. Освен това били пестеливи и казвали „три камъка стигат, за да се избършеш“. По-богатите използвали гъба, прикрепена към пръчка.

6. Закрепвали телата на мъртвите с камъни, така че да не могат да се надигнат от гроба

В някои гробове от Древна Елада учените откривали тежки камъни, приковаващи ръцете, краката и главите на починалите към гробовете им. Това е следа от поверие, популярно из целия Балкански полуостров дори векове по-късно – че мъртвият може да вампиряса.

7. Мъжете с малки полови органи били смятани за особено привлекателни

Древна Гърция имала собствени стандарти за мъжка красота. Героите, спортистите и боговете са изобразявани според тези стандарти – млади, здрави и силни, безкосмени, с малки гениталии. Сатирите от друга страна, са изобразявани като грозни и диви старци с внушителни полови органи. Големият пенис се смятал за вулгарен и непривлекателен.