Попадаме в ситуации, в които трудно контролираме действията си. В случая не става дума за емоционални изблици, а за случаите, в които някой сякаш е бръкнал в главата ви е променил нещо там.

Ето няколко трика за психологическо влияние, които ще ви помогнат да осъзнаете случаите, когато някой се опитва да ви манипулира или измами. След като ги познавате, трудно ще попаднете в капан.

10. Сензация и спешност

Да бъдеш част от една общност е основна първична нужда на хората. Уебсайтовете за резервация на хотели много често използват този трик: Остава само една стая; Същата стая току-що е резервирана; двама души гледат тази реклама сега. В 90% от случаите това е трик.

9. Смесване на факти и мнения

Основната задача на всеки манипулатор е да ви вкара в илюзорна среда, така че да не забележите манипулацията, а да я възприемете като стечение на обстоятелствата. Например, ако трябва да уволните някого, първо ще покажете, че той е лош служител. Винаги се стремете да търсите обективна оценка за работата си, ако трябва, от независима трета страна.

8. Активиране на стереотип

Както пише Лев Толстой: „Всички щастливи семейства си приличат, а всяко нещастно семейство е нещастно по своему.“ Когато следваме стереотипите, ние несъзнателно ги проектираме в живота си. Това отново се дължи на примитивната нужда да чувстваш единство с другите. Следващия път, когато смятате, че искате да сте като някой друг, опитайте да проследите откъде идва тази нужда.

7. Не мисли. Вярвай!

Основната задача на кукловода е да елиминира знанието на марионетката и да я лиши от способността да създава логически въпроси, налагайки сляпа вяра. Смятате, че вземате собствени решения, но понякога това е илюзия. Манипулаторът може успешно да вгради някаква идея в съзнанието ви.

За да избегнете този капан, помислете за следното: „Какво може да се случи, ако не постигна тези цели?“ Ще се чувствате зле, ако не удовлетворявате вашите собствени нужди. Ако резултатът няма особено значение за вас, ще усетите, че се опитвате да задоволите мними потребности, които са ви наложени отвън.