Понякога изглежда, че всичко, което сте научили за храната и готвенето, е просто мит. Кухненските трикове и полезни идеи просто не работят.

Именно поради тази причина решихме да ви представим някои от най-големите митове в историята на готвенето. Крайно време е да престанем да вярваме в тях.

Нищо лошо няма да ми стане, ако ям храна с изтекъл срок на годност

Мит – сроковете на годност показват, че след тази дата продуктът губи своите качества и хранителна стойност. Рядко изключение от това правило са само онези трайни продукти по рафтовете (и то само ако са били съхранявани адекватно).

Никога не размразявайте храна на стайна температура

Истина – ако размразявате месо на стайна температура, трябва да имате предвид, че бактериите в него могат да се удвояват на всеки 20 минути. Най-безопасният начин за размразяване е да използвате хладилника.

Не е безопасно да ядете храни от деформирани консерви

Мит – ако деформацията не представлява остра гънка и не е при отвора или дъното на консервата, то всичко е наред. Трябва да внимавате предимно за издути и ръждясали консерви.

Алкохолът се изпарява изцяло по време на готвенето

Мит – след варене се запазват 85 процента от първоначалното алкохолно съдържание. След 1 час бавно готвене – 25 процента. След 3 часа – само 5 процента.

Останките от храна могат да бъдат съхранявани поне една седмица

Мит – можете да ги запазите не повече от три дни. Ако сте сигурни, че няма да ги консумирате в този период, най-добре ги поставете във фризера.

Яйцата не трябва да се съхраняват на вратата на хладилника

Истина – яйцата трябва да се съхраняват в оригиналния им контейнер на рафт в хладилника. По този начин ще поддържат равномерна и хладна температура.

Многократното използване на пластмасови бутилки от минерална вода може да е вредно за здравето ви

Истина – ако го правите без да ги миете както трябва, това определено не е добра идея. За да избегнете бактериалното замърсяване, винаги ги мийте с топла вода, сапун и четка.

Добра идея е да оставите храната да изстине, преди да я сложите в хладилника

Истина – винаги трябва да оставяте храната да изстине, преди да я сложите в хладилника. В противен случай тя ще отделя топлина в хладилника и ще затопли всичко в него.

Тефлонът е канцерогенен

Мит и истина – да, когато се нагорещи до 370 градуса, тефлонът отделя токсични газове. Никой обаче не готви при подобни температури, нали? Ако все още се съмнявате, просто поддържайте добра вентилация в кухнята и изхвърлете тиганите с олющена повърхност.

Добавянето на олио към спагетите ще им попречи да слепнат

Мит – по този начин спагетите просто ще станат супер мазни и сосът ще се стича по тях.

Източник: BrightSide