Брадата винаги е била смятана за символ на мъжествеността, макар че в наши дни това е преди всичко почит към модата. Разбира се, има хора, които не обичат дългите бради, но е трудно да не признаем, че брадата може да промени външния видна един мъж.

Редакторите на ABC Fact са събрали някои любопитни и малко известни факти за брадата. Знаете ли например че:

1. Химическият елемент, отговорен за появата на гъстата брада, се нарича дихидротестостерон - биологично активна форма на тестостерон. 

2. Съществува страх от брада и той се нарича "погонофобия". Това е официално призната фобия.

3. Между 2004 г. и 2014 г. популярността на процедурата за трансплантация на брада е нараснала с 600%. За да се придобиете брада по изкуствен начин, е необходимо да отделите около 7 хил. щатски долара.

4. Брадата е свързана с мъжествеността, не заради хипстърите, които днес ходят в тесни панталони. Учените вярват, че праисторическите мъже са използвали брадата, за да топлят лицето си и да го защитят от драскотини. Също така, учените вярват, че брадата е била използвана за сплашване на враговете, придавайки на долната челюст по-масивен вид.

5. В древните цивилизации брадата се е считала за символ на честта и мъжете бивали обръсвани като форма на наказание.

6. Александър Македонски, напротив, считал брадата за слабо звено у боеца, тъй като по време на битката, той можел да бъде дърпан за брадата. Затова наредил на всичките си войници да се обръснат.

Прочетете останалите любопитни факти за брадите на сайта на Мениджър Нюз.