Знаете ли, че най-дългите сперматозоиди на света принадлежат на плодовата мушица Drosophila bifurca? Те могат да достигнат дължина  5,8 мм - хиляда пъти повече от човешките.

Впечатляващото е, че самата мушица е дълга не повече от 3 мм. 

Ако поставим това в перспектива, сперматозоидите на мъж, висок два метра, ще имат дължина близо 40 метра, обяснава за Live Science Адам Бьорк, докторант по биология от Университета на Сиракуза в Ню Йорк. 

В изследване, публикувано през 2016 г., биолозите твърдят, че тези „гигантски сперматозоиди“ са клетъчните еквиваленти на опашката на паун. Тоест, те са се развили, защото женските мушици предпочитат по-дълги сперматозоиди.

На другия край на скалата е най-късата известна сперма, принадлежаща на паразитоидната оса, наречена Cotesia congregata. Спермата на насекомото е по-къса от 7 микрометра (0,0007 см).

Според Ронда Снуук от Университета в Шефилд, Великобритания, има няколко потенциални обяснения за крайните вариации в размера на сперматозоидите.

Може да изглежда странно, че и дългите и късите сперматозоиди могат да бъдат облагодетелствани - всичко е въпрос на конкуренция и подбор.