Психиатрите отдавна говорят за заболяване, свързано с промените в сезоните - резки смени в настроението у иначе здрави хора, които предизвикват депресия през зимата и повишено напрежение през лятото.

Сега обаче ново проучване открива, че всички по-сериозни умствени заболявания като хранително разстройство, параноя, шизофрения, загуба на внимание и раздвоение на личността, се влошават през зимата. Интересното е, че до този извод учените стигат като анализират търсенията през Google относно информация за душевни болести, направени в периода между 2006 и 2010 г. в Съединените щати и Австралия.

Оказва се, че и в двете страни всички търсения за умствени заболявания през зимата са много повече, отколкото през лятото.

Така например през летните месеци търсенията за шизофрения и хранително разстройство в САЩ намаляват с 37 процента, докато тези за самоубийство се понижават с 24 процента. Подобни са резултатите и в Австралия, където търсенията за чувство на засилено напрежение и тревога през лятото е с 15 процента по-малко в сравнение със зимните периоди.

"Въпреки че го очаквахме, резултатите от анализа показват, че сезонните ефекти при всички заболявания са особено осезаеми", казва Джеймс Нийлс Розенкуист, психиатър от Масачузетс и участник в проучването. Той и екипът му тепърва ще трябва да установят дали търсенията за информация, свързана с психични разстройства се влияят от социални, природни или биологични фактори, проявяващи се в съответните сезони.