Високо интелигентните хора са изложени на повишен риск от психични заболявания, сочи ново изследване. Това е така, защото мозъците на интелигентните хора са свръхвъзбудими, смятат учените. По-високият коефициент на интелигентност е свързан с по-голяма информираност за случващото се наоколо.

Това прави централната нервна система по-реактивна, което прави интелигентните хора по-„нервни“. „Дребни дразнители, като етикет на дрехата или неприятен звук може да предизвика хроничен стрес, което след това активира телесна реакция – обяснява д-р Никол Тетро, един от авторите на изследването. – „Когато симпатиковата нервна система се активира хронично, тя се намира в непрекъснат режим на борба или бягство, което предизвиква поредица от имунни промени както в тялото, така и променящото мозъка поведение, настроение и функциониране.“

Изводите идват от проучване на 3715 членове на МЕНСА, организацията над хората с висок коефициент на интелигентност (над 130). Данните, докладвани от тях за наличието на тревожни разстройства, разстройства на настроението, хиперактивност, аутизъм и различни физиологични проблеми, са сравнени с националните средни стойности за тези условия в САЩ.

Членовете на МЕНСА демонстрират значително по-високи стойности. Например, малко над 10% от населението на САЩ има диагноза тревожно разстройство в сравнение с 20% от членовете на МЕНСА. При тези условия високото ниво на интелигентност е свързано с 2 до 4 пъти по-висока вероятност за подобна диагноза.

Хората с висок коефициент на интелигентност притежават уникални интензивности и свръхчувствителности, които могат да бъдат едновременно забележителни и увреждащи на много нива. – казва Рут Карпински, първият автор на изследването.

Източник: PsyBlog