В последно време темата за психичните заболявания при младите става все по-гореща. Причината, за съжаление, не е добра – зачестиха случаите на агресия и дори убийства, извършени от фрустрирани млади хора.

Връзката между темата и тези събития обаче налага погрешното съждение, че психическите болести и агресията са неразривно свързани. Истината е, че огромното мнозинство от хора с такива проблеми не са агресивни, никога не стават такива, но дълбокото неразбиране, което срещат не само в обществото, но и в семейството си, ги кара да страдат дълбоко и понякога дори да посягат на живота си.

За да се избегне това, психологът Даниел Дейвис споделя пред Си Ен Ен най-често срещаните ранни признаци на психично заболяване, които се проявяват в юношеската възраст и които искат особено внимание и грижа.

Гняв, мисли за самоубийство

Ако юношата показва нарастващи признаци на гняв и казва неща от сорта на „Светът би бил много по-добре без мен”, това е червена лампичка, предупреждава психологът. Възхищението от насилието и агресията във филмите и игрите е нормална проява на пубертета, особено сред младите мъже, но ако то стане прекалено отчетливо, трябва да се обърнете към специалист.

Физически промени

Ако химията на мозъка се променя, младежът може да загуби съня си. Ако има наличие на психоза, външният вид на засегнатия може да се промени и да стане дори стряскащ. Резките промени в апетита и хранителните навици може да са признак на развиващо се хранително разстройство и в никакъв случай не бива да бъдат пренебрегвани от родителите.