Самолетчето прилича на детска играчка. Изрисувано е с шарени папагали и дървета. Има и един тукан. Връща ме години назад и събужда още повече приключенския дух, с който така и така съм пристигнала в Коста Рика.

Само че... с него няма да си играем, а ще летим. От столицата Сан Хосе до Тортугеро - райското кътче на север, в което има само джунгла. Дотам, както и до много други места в малката централноамериканска държава път няма. Стига се или със самолет, или с лодка. Ако искаш.

Искам, разбира се. Това Тортугеро ме е запленило още от София. Толкова е зелено и диво, че заради него тръгвам на презокеанската ваканция с точно 12 кг багаж, нито грам повече. Костариканските авиолинии не дават. Когато виждам размерите на 12-местното хвърчащо превозно средство, разбирам защо.

През големите му прозорци се виждат всеки покрив, всяка градинка, дори листата по дърветата - летим на не повече от 1 км височина. След половин час

кацаме на асфалтирана площадка насред джунглата.

ronnybas / Shutterstock

От едната страна на 10 метра е реката, носеща също името Тортугеро, от другата - пак на 10 м - Карибско море. Доволни, че и този път оцеляхме, се качваме на лодката, която ще ни откара до хотела "Тортугеро лодж". Това са няколко дървени бунгала с ресторант и малко басейнче. Прозорците нямат стъкла, само мрежи срещу комари. От всички глезотии на цивилизацията в стаята намираме единствено електронен часовник с аларма - за да не закъснеем за риболова или за нахлуването във влажната и непроходима гора.

Великолепно е! И в София не живея на шумно място, но тишината тук е истински красива. Допълват я двуметрови пъстри кротони, палми, гигантски дървета, орхидеи - в Коста Рика има над 1000 вида от тях. А на един поглед разстояние е голямата река, която след по-малко от километър се влива в океана.

След час вече сме там, в океана, или по-точно - в Карибско море.

Всеки с въдица в ръка. Вълните са големи, но тарпоните - също. Тези риби яко се дърпат, но успяваме да извадим няколко на борда. Една снимка и обратно във водата. Риболовът е една от основните атракции за туристи в Коста Рика, но тя - нали е "най-зелената" държава в света - така се грижи за популацията на морските обитатели.

Gallery
Горещи извори в Коста Рика

lvalin / Shutterstock

Gallery
Бихте ли минали по него?

Dmitry Burlakov / Shutterstock

Gallery
Залез край плажа Мануел Антонио

Malgorzata Drewniak / Shutterstock

Gallery
Като в приказките

Linnae Marie Carlson / Shutterstock