Учени откриха медоносни пчели с няколко бащи и дори една без майка

29 ноември 2018 г., 14:11
280

Снимка: Africa Studio / Shutterstock

Медоносните пчели са невероятни същества. Те общуват посредством сложна система, създават вкусен мед, а опрашването им е ключово за множество често срещани земеделски продукти. Когато става дума за пол – също. Техният не е бинарен, но вариацията при тези насекоми определено е забележителна.

Изследователи от Университета на Сидни откриха пчели с няколко бащи и дори една без майка, въпреки че има изцяло женски органи.

Медоносните пчели са част от рода Hymenoptera. Това означава, че повечето са хаплоидни – т.е. техният пол се определя от броя на хромозомите в даден индивид. Оплодените яйцеклетки получават две хромозоми (от майката си и от баща си), след което израстват като женски. Същевременно неоплодените яйцеклетки с една хромозома (от майките) се развиват в мъжки.

Виж още: Любопитни факти за пчелите

Последиците от тази репродуктивна стратегия са невероятни. Възможно е да видим образуването на женски клонинги, мъжки клонинги и дори пчели с генетичната аномалия гинандроморфизъм. При нея в тялото на един и същ организъм са изявени белезите на двата пола едновременно. При медоносните пчели обаче нещата са с една идея по-сложни.

Кралиците-майки се чифтосват с 10-15 мъжки (търтея) едновременно по време на полет. Съответно е възможно повече от един сперматозоид да оплоди яйцеклетката. Това би могло да доведе до раждането на пчели с множество пчели.

Учените проучват 11 новопоявили се гинадроморфични медени пчели от един конкретен кошер. Първо определят пола на различните тъкани морфологично. След това извършват генетичен анализ, за да установят правилния произход – майчин или бащински. Изследователите откриват, че 10 от тези гинандроморфни пчели са имали до трима бащи. Една от тях дори е била без каквато и да било майка. Екипът вярва, че това необикновено насекомо е родено при сливането на ядрата на две спермови клетки. Това е първият случай на подобно сливане, регистриран при насекомите от рода Hymenoptera.

Това невероятно проучване показва колко гъвкави могат да бъдат тези насекоми по отношение на възпроизвеждането. Важно е да отбележим обаче, че гинандроморфизмът не е норма. Учените предполагат, че генетична мутация в кралицата-майка вероятно е виновна за честотата на това явление в конкретната пчелна колония.

Изследването е публикувано в Biology Letters.

Ключови думи:
Коментари