Кой не обича да снима, когато е на почивка или екскурзия в чужбина? Все пак искаме да запечатаме всеки един момент, пише BrightSide.

В някои държави обаче съществуват неясни правила и странни ограничения, които могат да ви навлекат неприятности.

Например…

Gallery
Нидерландия

Ако решите да посетите квартала „Червената светлина“ в Амстердам, със сигурност ще се изненадате от неговите публични домове, кафенета и живописни канали. В никакъв случай обаче не снимайте проститутките, стоящи на прозорците. Местните собственици няма да одобрят това и в най-лошия случай ще си изядете боя.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Южна Корея

Нямате право да снимате жени без тяхното изрично съгласие, дори когато се намират на обществени места. Подобна постъпка се смята за акт на сексуална агресия. Глобата е сурова - от 10 милиона южнокорейски вона (8 800 долара) и до 5 години лишаване от свобода.

Снимка: Shutterstock

Gallery
​Обединени арабски емирства

Смятате, че сте по-хитри от останалите и сте решили да заснемете забранено място? Имайте предвид, че това може да доведе от 1 до 3 месеца лишаване от свобода, както и глоба от 1360 долара. На много места е забранено използването на камери поради местни суеверия. Също така не можете да снимате правителствени сгради, определени мостове и дворци на шейховете. Забраната, свързана с двореца, всъщност е записана в законодателството на страната.

Снимка: Shutterstock

Gallery
​Северна Корея

Ако все пак успеете някак си да посетите тази страна, ви очакват строги ограничения на движението и поведението. В Северна Корея нямате право да напускате хотела без водач, нито да правите снимки без разрешението му. Ако не успеете да се съобразите, ще бъдете наказани със затвор.

Снимка: Jack Hoyes / Shutterstock.com

Gallery
Алжир

Алжир (особено южната част) е доста консервативна държава. Можете да фотографирате мъже, единствено при условие, че сте получили съгласието им. При жените трябва да потърсите съгласието на техните съпрузи или бащи. Строго забранено е да се правят снимки на мостове, язовири и военни обекти.

Снимка: Shutterstock