Родителите на деца в предучилищна възраст знаят колко е трудно да постигнат съгласие, особено когато хлапетата са уморени или сърдити. Пробвали са всичко: повтаряне на едно и също нещо сто пъти, убеждаване, изнудване, викове. Може в дадения момент те може да постигнат целта си, но в дългосрочен план тези методи са неефективни: Детето бързо ще свикне с твърде бурните им реакции и в крайна сметка ще спре да ги чува.
Най-добре е да пробвате с диалог - не да му заповядвате, а да му задавате правилните въпроси, да го накарате да прояви въображение.
Събрахме няколко типични ситуации (и нашите родителски реакции към тях) и предлагаме алтернативи.

Ситуация 1: детето тича твърде бързо на детската площадка, страхувате се да не изскочи на улицата, притеснявате се за безопасността му.

Вместо „Внимавай, спри, не тичай!“, задайте въпрос: „Когато сме на улицата, какво трябва да помниш?“ - или кажете: „Моля те, движи се като костенурка, когато вървиш близо до улицата.“
Децата често игнорират молбите ни, когато им казваме едно и също нещо сто пъти. „По-внимателно“, „гледай си в краката“, „пази се“ - детето пренебрегва всичко това, тъй като много пъти е чувало инструкциите.
Изненадайте го.
Превключете на неговата вълна: поканете го да ви разкаже за безопасността при разходката и да опише всичко възможно най-точно. Но творчески формулирайте молбата си (както в примера с костенурката).

Ситуация 2: детето говори толкова силно, че главата ви ще се взриви

Вместо „Спри да крещиш, затвори си устата“, се опитайте да кажете възможно най-нежно, почти шепнешком: „Харесва ми как пееш / крещиш. Но ако искаш да продължиш, трябва да излезеш навън. "
Всички деца са различни. Някои естествено са много по-темпераментни от други. Ако им е трудно да говорят тихо, обяснете къде могат да упражняват силата на гласа.
Не забравяйте да говорите шепнешком и ще бъдете изненадани как нежният глас, контактът очи в очи ще привлече като с магия вниманието на детето.

Ситуация 3: трябва да убедите детето да си прибере играчките / да си тръгнете от детската площадка

Вместо: „Е, колко пъти да ти казвам. Вече го повторих три пъти ... " кажете: "Искаш ли да го направиш сам или да ти помогна? "
Повечето деца реагират положително, когато им се даде избор. Когато то има избор, капризите и съпротивата са по-малко.
Затова, когато то трудно се съгласява с вашите изисквания, винаги му предлагайте няколко възможности.
Преди да излезете от дома кажете: „Време е да тръгваме. Сам ли ще се обуеш или аз да ти помогна? "
Когато е време да се прибирате предложете: „Прибираме се у дома. Искаш ли да тръгваме сега или след 10 минути?“

Ситуация 4: ужасно закъснявате, а детето се помайва

Вместо: „Побързай“ или „Пак ще закъснеем заради теб“ кажете: „Представи си, че сме ягуари, трябва да действаме бързо!“, „Нека се преструваме, че сме на конна надпревара. Да видим колко бързи можем да бъдем!“
Не прекалявайте с този трик. Той може да ви е от полза, когато спешно трябва да излезете от къщи, а детето се забавлява с нещо друго.

Продължава на страницата на Новите родители