През последните няколко години зачестиха скалните лавини и свлачища по високите планини. Това очевидно съвпада с увеличаването на рекордно топлите сезони.

Защо се свлича земята? Топят се ледници и вечно замръзнали почви и по този начин изчезва лепилото, крепящо стръмните планински склонове в единна маса. Но най-лошото тепърва предстои. Според сп. „Ню Сайънтист” изтъняващите ледници по хълбоците на много вулкани може да нарушат равновесието на големи части от кратерните конуси. Което от своя страна да причини мегасвлачища, способни да унищожат градове като Сиатъл например, разположени в опасна близост.

Нашата планета е достатъчно стара, за да помни много такива случаи. Но за последно това е ставало във времена, когато хората са били доста по-малко. Според няколко изследвания при излизането от последната ледникова епоха преди около 10 хил. години вулканичните конуси по света са преживели истинска епидемия от срутвания.

Екоконсултантската фирма ENTRIX от Лос Анджелис работи по проект за оценка на

риска от повторение на събитията отпреди стотина века.

Дениъл Торми проучил свлачище, станало преди 11 хил. години по склоновете на Планшон-Петероа – покрит с лед вулкан в Чили. Вулканът привлякъл вниманието на изследователя с височината и географското си местоположение. Те дават основание да се смята, че Планшон-Петероа ще е сред първите, почувствали въздействието на глобалното затопляне. Преди 11 хил. години около една трета от конуса на този вулкан се срутила. По склона се свлекли десетина милиарда кубически метра камъни, сменили физиономията на 370 кв. км. Разстоянието, пропътувано от скалите, е 95 километра.

Учените са установили със сигурност, че няма дъжд, който да предизвика подобно нещо. Затова Торми смята, че за всичко е виновно топенето на ледника.