Цветът на жълтъка е от ключово значение за качеството на яйцето.

Преди около 100 години учените откриват, че той благодарение на него можем да научим какво количество каротиноиди съдържа продуктът. Това са антиоксиданти, които спомагат за формирането на витамин А, който пък от своя страна подобава състоянието на костите ни. Общо взето – колкото по-богат е цветът на жълтъка, толкова повече хранителни вещества съдържа той.

Естествено, всичко зависи от начина, по който е била хранена кокошката. Ако диетата й е била базирана основно на жито, то жълтъкът ще е с бледожълт цвят. Ако е приемала и царевица, растения и насекоми, то можем да очакваме жълтък с по-оранжев оттенък.

Някои големи ферми за яйца използват специална скала с 15 различни жълто-оранжеви оттенъци, посредством които определят качеството нас воя продукт.

Като цяло за предпочитане е да консумираме яйца, които имат ярко оранжев жълтък, тъй като те съдържат най-много химикали, полезни за тялото ни.

Понякога обаче бледите жълтъци са вследствие от сезонните промени. През зимата цветът им често избледнява заради относително малките количества храна, които кокошките приемат по това време. В повечето случаи обаче бледият цвят е индикация за нискокачествени яйца и лошо здравословно състояние на кокошките, които са ги снесли. Този тип продукти не предоставят нужните хранителни стойности за тялото ви.

Винаги трябва да проверявате качеството на яйцата, като четете внимателно описанието по кутиите. Обръщайте внимание на наличието на каквито и да синтетични оцветявания, които са били добавяни, и купувайте продукти единствено от надеждни доставчици, за които знаете, че се грижат добре за своите кокошки.

Източник: BrightSide