Малдивите през погледа на българския фотограф Павел Пронин

01 юни 2016 г., 19:40
7331

Всички снимки са любезно предоставени от автора. © Павел Пронин/ Pavel Pronin Photography

Фотографът Павел Пронин се завърна от Малдивските острови с поредица от разкошни кадри. Побързахме да се свържем с него, за да научим какви са впечатленията му от екзотичното кътче, където мечтаем един ден и ние да се озовем.

Тези страхотни пейзажи от Малдивските острови събудиха любопитството ни. Какво ви отведе там?

Сватбеното пътешествие. За мен няма по-хубави места от зелените гори на Стара Планина или заснежените върхове на Рила, уютни Родопски села и летни нощи в палатка на планина. Но за сватбено пътешествие решихме да видим нещо доста по-различно и за двама ни. Никога не си представях, че можеш да прекараш почти цял ден на плажа или във водата, но на Малдивите това е възможно, стига да си се подготвил с много крем срещу изгаряне.

Въпреки че островът беше голям колкото един търговски център, на плажа винаги беше празно и чисто, а във водата, само на метри от брега, върви активен живот, за който дори и не подозираш, докато не потопиш главата си. Стотици рибки, от най-различни размери и цветове. А какво се случва на по-дълбоко мога само да представям.

Колко време имахте на разположение?

Нашето малдивско приключение, или по-скоро почивка, беше 8 дена. Напълно достатъчно за такъв вид отдих. Възползвахме се от предлаганите екскурзии и ходихме до столицата – Мале, където посетихме рибния и плодовия пазар, разходиме се по тесните улички и се изпотихме за няколко години напред. При 100% влажност и 35 + градуса можеш да стоиш в океана или в палмова гора, но на асфалт и сред бетон вече не е толкова лесно.

Като фотограф, какво е впечатлението ви от мястото?

Нашият курорт се намираше на един остров, дълъг 900 метра и широк най-много 200 метра. Въпреки страхотните залези и изгреви, нямах голям изобор на места за снимки. Нямаше нито един скучен залез или изгрев, всеки заслужаваше да се снима, но нямахме нито вълни, нито палми, увиснали над водата.

Островът беше много хубав като курорт, с дълъг плаж, но не беше от най-интересните за снимки. Млечният път, който се вижда в по-различен ъгъл от нашата част на света, беше впечатляващ и се радвам, че имахме безоблачна нощ, за да го снимаме. Единствено съжалявам, че не се събудих за последния ни изгрев на това място. Започна отлив и коралите се показаха като храсти над водата. Щеше да е интересно за снимки.

Коя е следващата ви дестинация?

Въпреки, че бях доволен, че в последния момент реших да сложа фотоаппарат и статив и да пътувам с него 6 500 км, за мен най-интересно е да снимам в България. Имаме много места, които можеш да снимаш по няколко пъти в годината и няма да ти омръзнат. Да, много рядко имаме такива природни условия по време на залези и изгреви, каквито видях на Малдивите, но всичко е въпрос на късмет и в нашата малка и красива страна може да намериш места, в сравнение с които и Малдивите ще изглеждат абсолютно неинтересни.

Още от приказните пейзажи на Павел Пронин може да разгледате в неговия уебсайт, Facebook и Flickr.

Коментари