Преди около половин милиард години нашата планета е преживяла “майката на всички ледени епохи”. Периодът не само е превърнал Земята в една гигантска снежна топка, но, според резултатите на ново изследване, вероятно е дал на сложния живот на планетата онзи тласък, от който е имал нужда, за да се развие и процъфти.

Учените са открили органични молекули, уловени в австралийски утаечни скали, което подсказва, че тогава е имало глобален бум на водораслите, който е последвал стопяването на леда и е поставил основите на биологичната революция.

Преди това, за много дълъг период от време, Земята е била населявана от прости микроби, които не са имали сложна вътрешна структура. В света, където правилото е било клетка-яде-клетка, техните основни форми са доминирали над всяка конкуренция.

Тези молекули ни казват, че преди 650 милиона години наистина е станало интересно на планетата”, обяснява водещият учен Йохен Брокс от Австралийския национален университет. Това е била революция на екосистемите, ключовото събитие е било надигането на водораслите.”

Science Alert