Отровните змии у нас

10 март 2018 г., 16:20
10226

Vipera ammodytes. Снимка: Shutterstock

Въпреки че фатални случаи при ухапване от змии в България се срещат рядко, легендите за отровните влечуги и страхът от тях са дълбоко вкоренени в психиката ни. Ето защо не е излишно да се научим да ги разпознаваме, избягваме (за да запазим и тях, и себе си от излишни преживявания) и да реагираме адекватно при нападение.

В страната ни има общо шест вида отровни змии, само четири от които представляват някаква опасност за човека. Това са пепелянката, усойницата и остромуцунестата усойница, а също така каменарката или аспидата. По планинските склонове пълзят още котешката змия и вдлъбнаточелият смок, които обаче са опасни най-вече за дребните представители на фауната, тъй като отровните им зъби са разположени навътре в устата и могат да достигнат само до най-малките животни.

Популярната наука проповядва, че

основната разлика между отровните и неотровните змии е в окраската и формата на зеницата.

Според нея всички неотровни змии имат кръгла зеница, докато отровните гледат през вертикална, подобна на котешката, или във формата на яйце. Има обаче и изключения, като например кораловата змия, чиито зеници са кръгли; истината е, че котешките зеници се срещат най-често сред змиите, които ловуват нощем, тъй като могат да се затварят по-бързо при силна светлина, запазвайки по този начин чувствителното нощем око на влечугото. Наистина, едва ли ще ви остане време да се взирате в очите на влечугото през секундите, в които то се опитва да ви ухапе, но ако не успеете, то не пропускайте поне обвивката. С нея е свързано другото популярно схващане за отровните змии - че те имат ярка и предупредителна окраска и често зигзагообразни шарки. Това обаче невинаги е вярно. Действително, природата обикновено предупреждава с ярки цветове за ядовитите си представители, но това се отнася основно за най-отровните видове - като синята жаба стрела и малайския крайт. Въпреки това дори най-отровната змия на света - континенталният (или дребнолюспест) тайпан, едно ухапване на който освобождава

достатъчно отрова, за да убие стотина възрастни хора,

е обагрена в обикновен сиво- или червено-кафяв цвят, без ясно различими петна и шарки. Как тогава да познаем коя змия е опасна за нас?

Страници

Ключови думи:
Коментари