Въпреки че фатални случаи при ухапване от змии в България се срещат рядко, легендите за отровните влечуги и страхът от тях са дълбоко вкоренени в психиката ни. Ето защо не е излишно да се научим да ги разпознаваме, избягваме (за да запазим и тях, и себе си от излишни преживявания) и да реагираме адекватно при нападение.

В страната ни има общо шест вида отровни змии, само четири от които представляват някаква опасност за човека. Това са пепелянката, усойницата и остромуцунестата усойница, а също така каменарката или аспидата. По планинските склонове пълзят още котешката змия и вдлъбнаточелият смок, които обаче са опасни най-вече за дребните представители на фауната, тъй като отровните им зъби са разположени навътре в устата и могат да достигнат само до най-малките животни.

Популярната наука проповядва, че

основната разлика между отровните и неотровните змии е в окраската и формата на зеницата.

Според нея всички неотровни змии имат кръгла зеница, докато отровните гледат през вертикална, подобна на котешката, или във формата на яйце. Има обаче и изключения, като например кораловата змия, чиито зеници са кръгли; истината е, че котешките зеници се срещат най-често сред змиите, които ловуват нощем, тъй като могат да се затварят по-бързо при силна светлина, запазвайки по този начин чувствителното нощем око на влечугото. Наистина, едва ли ще ви остане време да се взирате в очите на влечугото през секундите, в които то се опитва да ви ухапе, но ако не успеете, то не пропускайте поне обвивката. С нея е свързано другото популярно схващане за отровните змии - че те имат ярка и предупредителна окраска и често зигзагообразни шарки. Това обаче невинаги е вярно. Действително, природата обикновено предупреждава с ярки цветове за ядовитите си представители, но това се отнася основно за най-отровните видове - като синята жаба стрела и малайския крайт. Въпреки това дори най-отровната змия на света - континенталният (или дребнолюспест) тайпан, едно ухапване на който освобождава

достатъчно отрова, за да убие стотина възрастни хора,

е обагрена в обикновен сиво- или червено-кафяв цвят, без ясно различими петна и шарки. Как тогава да познаем коя змия е опасна за нас?

Gallery
Континенталният тайпан

Най-отровната змия на света е австралийският континентален тайпан. Отровата му е между 200 и 400 пъти по-силна от тази на обикновената кобра. Тя може да прати възрастен човек на оня свят само за 45 минути. Континенталният тайпан е най-разпространен в Австралия, Папуа-Нова Гвинея и югоизточните азиатски острови. За щастие той е саможив и предпочита да се скрие, вместо да нападне.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Кралската кобра

Кралската кобра е най-голямата отровна змия на света - тя обичайно достига до 5,6 м дължина. Гръцкото й наименование Ophiophagus означава “змиеяд”, защото тя се храни със себеподобните си. Ухапването й спокойно може да убие човек и даже възрастен индийски слон само в рамките на 3 часа. Кралската кобра не е толкова отровна, колкото например черната мамба, но поради размерите си може да инжектира в плътта ви пет пъти повече смъртоносно вещество, което я прави и 5 пъти по-фатална от мамбата. Среща се в Южна и Югоизточна Азия.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Жабата Отровна стрела

Ако някой път ви се случи да се поразходите из джунглите на Южна Америка, внимавайте да не докоснете тази красива синя жаба. Защото целувката няма да превърне нея в прекрасна принцеса или принц, а ще усмърти вас на място. Тюркоазеното земноводно е вероятно най-отровното животно на земята. То е дълго едва 5 см, но съдържа достатъчно отрова, за да убие 10 души или 20 000 мишки наведнъж. Името си носи от практиката на американските индианци да мажат върховете на стрелите си с отровата му. 

Снимка: Shutterstock