Напук на климатичните промени и повишаващото се морско равнище многобройни острови в Тихия океан са нараснали през последните 60 години, вместо да се смалят.

Това е резултатът от изследване, който противоречи на всички очаквания, съобщава New Scientist. Пол Кенч от университета в Оукланд и Артър Уеб от Комисията по науки за Земята на островите Фиджи сравнили снимки от 50-те години на миналия век и сегашни сателитни фотографии на 27 острова в Тихия океан. Установили, че само 4 от тях са станали по-малки. Останалите 23 са запазили размерите си или са ги увеличили.

В смятаната за особено застрашена държава Тувалу, чиято суша никъде не е по-висока от 5 м над морето, 7 от 9-те атола са пораснали, един с цели 30%. За същия период морското равнище се е повишило със 120 мм.

Решението на загадката според Уеб е материалът, от който се състоят островите. Те са коралови, заобиколени от рифове. И тъй като коралите са живи организми, непрекъснато произвеждат нов материал. Затова островите растат.

Рифовете пречат и на отнасянето на наносите, които водите докарват. Уеб дава за пример урагана Бебе, който през 1992 г. е насложил 140 ха седименти на един от рифовете в Тувалу. Така островът е пораснал с 10%.

27-те острова са малка част от всичките в Тихия океан. Но проучването показва, че повишаването на морското равнище не застрашава непременно такива острови. “Досега винаги се е смятало, че щом морското ниво се вдига, островите там ще потънат и ще се удавят. Но това не става. Нивото се повишава и островите реагират на това”, казва Кенч.

Но ако водното равнище се повишава по-бързо, е възможно отлагането на седименти да се окаже недостатъчно, за да защити островите, предупреждават авторите на изследването.