Преди 125 хил. години – по време на последния най-топъл период в историята на Земята - нивата на океаните са се покачили с цели 10 метра (с темп до 3 метра на век). Това сочи изследване на Австралийския национален университет, публикувано в Nature Communications. То ни показва какво би могло да се случи за в бъдеще, ако продължим да бездействаме. А именно – катастрофален за милиони хора сценарии.

Според проучването основната причина за покачването на нивото през последния междуледников период (продължил около 10 хил. години) е била топящият се лед от Антарктика. Тогава средните температури били с 1 градус по-високи от сегашните, но промените в климата през последните 200 години са по-бързи заради индустриалните парникови емисии.

Ето защо изследването на този междуледников период "показва само долната граница на прогнозите за това, което може да се случи", пишат авторите на изследването. Според доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени от септември миналата година нивото на океаните ще се покачи с около 43 см до края на века, ако температурите се повишат с 2 градуса Целзий, и с 84 см при 3 градуса Целзий, както насочват сегашните тенденции.

Земният цикъл се състои както от ледникови периоди (когато големи части от планетата са покрити с ледена покрита), така и от по-топли междуледникови, когато ледът се топи, а нивата на океаните се покачват.

В момента Земята се намира в междуледников период, който е започнал преди около 10 000 години. Парниковите емисии през последните 200 години обаче предизвикаха климатични промени, които са по-бързи и по-екстремни от времето на последния междуледников период.

Източник: The Conversation