След близо 400 години култивиране на плодови дървета, САЩ създадоха дизайнерска ябълка – по думите на мнозина най-вкусната и най-скъпата в света.

Дори от името й ни потичат слюнки – Хъникрисп (медено-хрупкава). Тя е толкова сладка и ароматна, че дори свикналите на най-голямо разнообразие шоколади и бонбони американци са готови да дадат мило и драго, само за да я опитат. И наистина мило и драго – половин килограм (2-3 ябълки) струват около 5 долара в Ню Йорк – три пъти по-скъпо от по-обикновените сортове.

Медено-хрупкавите плодове са създадени през 1960 г. и са пуснати на пазара преди 22 години от Дейвид Бедфорд и екипа му от университета на Минесота „Туин Ситис”. Дори той е изумен от успеха на сорта. „Абсолютно никога не съм виждал такъв ценови феномен при едни ябълки”, заяви той пред „Ескуайър”. При това сортът никога не се е рекламирал на национално ниво – просто е толкова вкусен, че никой не може да му устои. Манията по сорта достигна мащабите на истинско обсебване сред купувачите.

„Рецептата” на Хъникрисп се пази в тайна. Според някои тя е хибрид между култивираните сортове Макун и Хъниголд. Генетични проучвания показаха обаче, че по-скоро става въпрос за кръстоска между Кийпсейк и друг, неизвестен сорт. Под микроскоп личи, че клетките на тези ябълки са два пъти по-големи от тези на други сортове. Резултатът е уникална, приятна текстура, експлозивна хрупкавост, специална сочност и запомнящ се вкус.

В името на търговията дърветата Хъникрисп се опрашват само по изкуствен път. През 2006 г. ябълката става официален плод на щата Минесота.