Гигантска костенурка от вида Chelonoidis hoodensis, наречена Диего, наскоро бе призната като спасителя на своя вид, след като се установи, че почти самостоятелно е създал над 800 костенурчета.

“Работата” на Диего по спасяването на вида започнала през 60-те, когато имало само 14 диви костенурки, 2 мъжки и 12 женски, останали на остров Еспаньола, най-южният остров от Галапагоския Архипелаг и единственият естествен хабитат на вида.

Днес, с повече от 2000 костенурки, отгледани в контролирани условия, видът е спасен и изглеждa Диего и неговите приятели са водещата причина за това. Според скорошно генетично изследване Диего е станал баща на около 40 процента от пуснатите на свобода 2000 костенурки.

Диего тежи 80 килограма и е дълъг 90 сантиметра (при височина метър и половина) и се смята, че е на възраст над 100 години.

Той живее в специално съоръжение на остров Санта Круз в Галапагос, където поделя помещение с 6 женски, върху които е легнала тежката задача да населят отново Еспаньола с гигантските костенурки.

Източник: Science Alert