Мощна гореща вълна ще удари Европа през идните дни. Метеоролозите очакват да бъдат разбити множество температурни рекорди в редица региони на континента.

Вълната ще е в своя пик от днес до петък, когато температурите в ивицата от Испания до Полша ще са с близо 11-17 градуса по Целзий над нормата. Очаква се градусите да са от порядъка на 35-40.

Някои места ще бъдат дори по-горещи заради т.нар. ефект „топлинен остров“, при който асфалтът и бетонът покачват допълнително температурите.

Мика Рантанен, метеоролог от Финландия, описва компютърния модел на прогнозата за времето във Франция като „напълно нечувана за юни“.

Ранните летни вълни могат да бъдат особено смъртоносни, тъй като хората все още не са се климатизирали към високите температури. По-възрастните хора, бездомните както и онези без климатици ще бъдат най-уязвими.

„Горещите вълни са тихи убийци – пише Стефан Рамщорф, климатичен учен от Университета Потсдам в Twitter. – Горещата вълна в Европа през 2003 г. отне живота на 70 хил. души. Миналогодишното горещо лято в Германия пък причини над 1000 смъртни случаи.“

Най-високите температури ще бъдат регистрирани в западна и централна Европа. В някои места на Франция и Испания температурите ще са до 40 градуса в рамките на три поредни дни (от сряда до петък). Прогнозата за Мадрид в петък е 40,6 градуса, което ще е нов рекорд.

На някои места във Франция термометърът ще надмине 40 градуса. Според „Метео Франс“, френската метеорологична служба, горещата вълна ще продължи и през уикенда.

Каква е причината за тези високи стойности?

Температурите ще достигнат или дори надвишат 40 градуса, тъй като горещият въздух е засмукан от Сахара чрез комбинация от буря, преминаваща Атлантическия океан, в комбинация с високо налягане над Централна Европа.

Високата влажност означава, че температурите ще се почувстват като 47 градуса по Целзий, предупреждават експерти. "Адът идва", пише ТВ метеорологът Силвия Лаплана в Испания, където AEMET прогнозира температурите от 42 градуса до четвъртък в долините Ебро, Тежу, Гуадиана и Гуадалкивир и предупреждава за "изключителен риск" от горски пожари.

Източник: Science Alert