Кучетата имитират израженията си точно като хора, показвайки съчувствие и отзивчивост, посочват италиански изследователи, цитирани от агенция Фокус. Имитирането на лицеви изражения е характерно за хората. То ни помага да общуваме и да се разбираме. Оказва се, че кучетата правят същото помежду си, съобщават учените в журнала Open Science на Кралското общество.

Екипът смята, че е възможно кучетата да изразяват базова форма на съчувствие, която им позволява да разчитат емоции. Тази способност вероятно се е развила в процеса на одомашняване на четириногите ни приятели, посочват учените от Университета в Пиза.

Досега такъв вид поведение, свързано със социалните връзки, е наблюдавано само при хора и примати като шимпанзетата и орангутаните. Хората автоматично отговарят с усмивка на усмивката, например, и това позволява споделянето на емоции.

“Доказахме, че при кучетата се наблюдава бърза имитация и че тя е несъзнателна, автоматична, те подражават на други кучета в рамките на части от секундата,” казва ръководителят на изследването д-р Елизабета Палаги.

По думите й изглежда кучетата показват базова форма на емпатия, като са в състояние незабавно да уловят емоции на други кучета чрез израженията и движенията на тялото им. Това се смята за първа стъпка към по-сложни форми на емпатия.

Способността на кучетата да имитират емоции може да се развила при одомашняването им, а може да е съществувала и при дивите им предшественици. Италианските учени планират да проведат проучване на вълци, за да потърсят отговора на този въпрос и да хвърлят повече светлина върху сложните взаимоотношения между хора и кучета.