Гений ли е вашето куче? Или пък по-скоро интелектът му се движи под средното за породата? Вероятно и двете, поне според антропологът Брайън Еър от Университета Дюк.

Кучетата се изключително добри при разчитането на нашите жестове и ученето на думи, но тотално се провалят, когато става въпрос за физика, твърди Еър. Според него повечето домашни любимци направо блокират, когато каишката им се оплете около някое дърво. Брайън Еър стартира нова компания с името Dognition, която срещу съответното заплащане анализира когнитивните силни и и слаби черти на вашите любими кучета.

За 60 долара получавате достъп до поредица от видео клипове, чиято задача е да покажат дори и на най-скарания с науката собственик как да преведе кучето си през поредица от прости експерименти, които оценяват навигацията, паметта и емпатията на домашния любимец. Според Еър начинанието му ще позволи на учените да съберат повече практическа информация за изследването на поведението на кучетата.

Той е автор и на книга с името The Genius of Dogs: How Dogs Are Smarter Than You Think, където твърди, че някои от социалните умения на четирикраките ни приятели се равни, а понякога дори превишават тези на шимпанзетата и така могат да ни разкрият много неща за начина, по който самите ние сме еволюирали социално.

"Науката често пъти пренебрегва кучетата, докато ние се опитваме да разберем какво е онова, което ги прави забележителни. Те се развиват подобно на малките деца, които също най-напред започват да общуват с жестове и да научават отделни думи. Фактът, че кучетата споделят тази интересна особеност ни помага да разберем и как се формират познавателните способности у хората", обяснява още антропологът.