Тази седмица медиите в Канада съобщиха, че местносто Министерство на природните ресурси е открило една наистина голяма пещера. Само отворът й е 100 на 60 метра. Най-впечатляващото в случая е, че въпреки гигантския си размер, това е първият път, в който е забелязвана.

Пещерата е открита по време на рутинно преброяване на северните елени. Екипът се е натъкнал на необикновената находка по време на полет с хеликоптер над парка „Грей Провиншъл“, Британска Колумбия.

„Не може да има пещера там, невъзможно е. Това бе първоначалната ми реакция - коментира геологът Катрин Хиксън, която е участвала в експедицията през септември. – На този етап пещерняците твърдят, че това определено е една от най-големите в Канада.“

„Когато застанеш на ръба и погледнеш надолу, виждаш почти на 183 метра. Подобни гледки в канадските пещери са просто невъзможни“, разказва спелеологът Джон Полък пред Canadian Geographic, който също е участвал в експедицията.

Виж още: 20 от най-великолепните пещери по света

Най-изненадващото в случая е, че пещерата е останала незабелязана толкова дълго време. Изследователите не могат да открият каквито и да било документирани сведения, свързани с нея. Те дори помолиха всеки, който има някакво знание за нея, да се свърже с тях.

Хиксън подозира, че една от причините да не е открита толкова дълго е, че този район доскоро е бил покрит със сняг (специални благодарности на глобалното затопляне). Освен това разположението му не е особено практично и наоколо рядко има хора.

Засега в пещерата се е спуснал само един човек, при това веднъж – Лий Холис. Той е достигнал до 80 м дълбочина, но не е могъл да продължи заради наличието на водопад, който изпомпва от 5 до 15 кубични метра вода всяка секунда. Експертите смятат, че този водопад води до подземна река на 500 метра дълбочина и се простира на 2,1 км от устата на пещерата.

Източник: IFLScience / Canadian Geographic