Тези забележителни пещери не са част от някой приказен свят или хорър филм – те могат да бъдат открити из най-отдалечените кътчета на Азия, Северна Америка и Европа.

Част от тях са се образували, след като водата се е просмукала през пукнатините на варовиковия камък. Последният лека-полека се е разтварял и превръщал във вода. По този начин са се появявали пукнатини и отвори. В продължение на милиони години тези отвори и остатъчният варовик могат да сформират великолепни пещери, като тези, включени в материала.

Други пък са се образували през годините, след като малко по малко езерната или морската вода буквално ги е издълбавала.

Нямате търпение да ги видите на живо? Не бързайте! Макар и някои от пещерите да са отворени за туристи, като например Прая Након в Тайланд, повечето от тях са достъпни единствено за екстремни приключенци, които трябва предварително да получат разрешение за влизане. Както и сами можете да видите от снимките, хората, които имат шанс да ги изследват, разполагат със специална екипировка.

За наше щастие, почти всички експедиции са били придружени и от професионални фотографи.

Насладете им се!

Gallery
Ханг Сон Дунг, Виетнам

За момента това е най-голямата пещера на Земята, известна на човечеството. Тя е пълна с безброй чудеса, включително изолирани екосистеми, климатични системи и геоложки формации. 

Снимка: Hanoi Photography / Shutterstock

Gallery

Повече информация за нея, както и още невероятни снимки, можете да видите тук.

Снимка: Hanoi Photography / Shutterstock

Gallery
Ледникова пещера край вулкана Мутонвски в Русия

Ледникови пещери като тази се образуват край глетчерите около вулкана Мутновски в Русия. Някои са се сформирали от вулканичната топлина и газове, изхвърляни от пукнатини, наречени фумароли.

Снимка: Budkov Denis / Shutterstock

Gallery
Пещерата в глетчера Вахтнайокутъл в Исландия

Тази пещера се намира в глечтчера Вахтнайокутъл в Исландия - най-големият в Еропа. Пещери като тази са се образували вследствие на разтопяв

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пещерите Бату, Малайзия

Тези пещери са били използвани от английски и китайски войници, както и местното племе темуан. Гуаното е било добивано за земеделски цели. Снимка: Grey Chow / Shutterstock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пещерата в ледника Менденхол, САЩ

Тази забележителна ледникова пещера е част от ледника Менденхол край Джуно, Аляска. Образувала се е от разтопените ледове. Поради постоянно променящите се условия край ледника, не е ясно колко още ще просъществува тази пещера.

Снимка: Serhat Akin / Shutterstock

Gallery
Пещера в Алгарв, Португалия

Регионът Алграв в Португалия, където се намира тази пещера, е изпъстрен с най-разнообразни и необикновени скалисти формации, "издялкани" от самата вода. Въпросната пещера край Лагос е достъпна само по вода.

Снимка: IURII BURIAK / Shutterstock

Gallery
Пещерата със светещите червеи в Нова Зеландия

Пещерният комплекс Уаймото в Нова Зеландия е дом на рядък вид луминесцентни червеи (Arachnocampa luminosa), чиито тела произвеждащ химическа реакция, която осветява иначе непрогледната вътрешност. Интересно е, че светлината не само прави пещерите изключително красиви, но сигнализира още, че червеите са гладни. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Те светят, за да привличат своята нищо неподозираща плячка, която се приближава омагьосана от светлината без да знае, че съвсем скоро ще се оплете фатално в тънките копринени нишки, които представителите на вида Arachnocampa luminosa плетат.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пещерата Там Лод

Река Нам Ланг преминава през пещерата Там Лод в Северен Тайланд. Тя е пълна с красиви сталактикти и сталагмити и е дом на стотици бързолети, които са се адаптирали така, че да прекарват част от живота си в пещери. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Мраморните пещери, Патагония

Мраморните пещери в Патагония са известни със забележителните отражения, които тюркоазената вода хвърля върху мраморния таван. Наричани са още Мраморната катедрала заради невероятните си арки.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Карлсбад, Ню Мексико, САЩ

Пещерите Карлсбад са част от американски национален парк със същото име, разположен в планините Гуаделупе в щата Ню Мексико. Привечер входът на Карлсбадските пещери става черен и тогава настъпва едно потресаващо зрелище – милиони прилепи излитат на лов за насекоми от прохладната тъмнина на пещерите, където са почивали през деня. Прилепите летят прекрасно и притежават сложна локационна система, така че те никога не се сблъскват един с друг. Въпреки че посетителите, наблюдаващи това явление, чуват звука на пърхащи криле и периодични писъци, честотата на звуците, които прилепите издават, е прекалено висока за човешкия слух.

Снимка: Galyna Andrushko / Shutterstock

Gallery
Каньонът на антилопата, САЩ

Каньонът на антилопата се намира в земите на племето Навахо в югозападна Америка и e скрит сред пейзажа на Аризона. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Това място е истинско природно чудо и е толкова тихо и спокойно, че хората шепнат без да знаят защо. Каньонът се е образувал от ветровете и течащата през скалите вода в продължение на хиляди години. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Прая Након, Тайланд

Тази пещера е била популярна атракция за месните крале заради специфичното осветление, създавано от срутените покриви. Шатрата в средата е издигната, за да обслужва визитите на крал Чулалонгкорн през 1890 г.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пещера Проходна, „Очите на Бога“, България

Тя е естествено осветена, тъй като в средната й зала, поради ерозията, таванът е прояден от просмукващите се води, като образува феномена Очите на Бога - две еднакви по големина дупки с формата на очи.

Снимка: Ognyan Biserov Nikolov / Shutterstock

Gallery
Пещерата Тръстикова флейта, Китай

Тази пещера се посещава от туристи вече близо 1200 години. Отличава се с невероятните си сталактити и сталагмити. Кръстена е на тръстиката, растяща на входа й. Тя може да се използва за изработка на флейти.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Съевата дупка, България

Според много от посетителите ѝ пещерата Съева дупка е най-красивата пещера в България. Намира са на 120 км от София в близост до ловешкото село Брестница и на 10 км от гр. Ябланица.

Снимка:  ileana_bt / Shutterstock

Gallery

Пещерата се състои от 5 зали – Купена, Срутището, Хараман, Белия замък и Космоса. При откриването ѝ са намерени римски монети и глинени съдове. Красивите пещерни образувания като сталактити, сталагмити, езерата и драпериите ще впечатлят посетителите. Отличната акустика на Съева дупка позволява провеждането на концерти и снимането на филми. Пещерата е включена в списъка на „100-те Национални туристически обекта“.

Снимка:  ileana_bt / Shutterstock

Gallery
Пещерният град Уплисцихе, Грузия

Един от най-ранните градове, създадени на територията на страната. Преди налагането на християнството в страната пещерите често са използвани за извършването на езически ритуали.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пещерата Фингал

Край шотландското крайбрежие на Великобритания има един малък остров – Стафа. Дължината му е един километър, а ширината - само половин километър, но безкрайните дъждове и морските вълни са пробили на това малко парче суша цяла система от пещери. Най-голямата от тях била наречена в чест на великана Фингал - герой от ирландския епос. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Към пещерата води тясна пътечка, заобиколена от великолепна базалтова колонада, а входът и е толкова тесен, че да се влезе с лодка е наистина невъзможно. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Основната зала на Фингал е дълга 75 м и широка 20 м. Височината и също е впечатляваща - цели 14 м. На келтски тази пещера е наричана Уам-Бин, което означава Пещерата на мелодиите. Названието си в чест на епическия герой Фингал получава от шотландския поет Джеймс Макферсон. Ирланската митология разказва, че някога Пътят на великана е бил свързан с остров Стафа, разположен на около 120 км. от него. Той бил направен от Фингал, който се влюбил в девойка-великан, живееща в пещерата на острова. За да могат лесно да се виждат, Фингал изградил този път, който да свързва Ирландия и Шотландия. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Деветашката пещера, България

Деветашката пещера, намираща се близо до село Деветаки, община Ловеч, е сред най-големите пещери в България. Открита е през 1921 г. Нейната обща дължина е 2442 м, площта – 20 400 м², а височината – 60 м.

Снимка: Jasmine_K / Shutterstock

Gallery

GoGri / Shutterstock

Gallery
Канго, Южна Африка

Пещерите Канго са една от най-посещаваните забележителности в Южна Африка. Представляват цяла пещерна система, простираща се на повече от 5 километра. Образували са се преди повече от 150 000 години.

Снимка: Anna Om / Shutterstock

Gallery
Пещерата на елените, Борнео

Пещерата е дълга над 2 км и над 90 м висока, което я прави една от най-големите в целия свят. Наричат я Еленовата пещера, защото в най-голямата зала (широка 174 м и висока 122 м), са се подслонявали цели стада елени. Най-интересното явление тук обаче е привечер, когато на залез слънце от пещерата излитат десетки хиляди прилепи в търсене на храна през нощта.

Снимка: Michail_Vorobyev / Shutterstock