Двама души, пътуващи от САЩ до Канада с фалшиви ваксинационни сертификати и подправени тестове за COVID-19, се принудиха да платят значителна глоба.

Обществената здравна агенция на Канада заяви, че въпросните пътници пристигат в Торонто от САЩ на 18 юли 2021 г. След като установяват, че двамата представят лъжлива информация, че са ваксинирани и че са си направили тестове преди да заминат, властите им налагат четири глоби на обща сума 19 720 долара.

Двамата души са се опитали да се възползват от новите правила, въведени в началото на юли 2021-ва, според които мерките за карантиниране на напълно ваксинирани пътници, влизащи в Канада, са облекчени. На 9 август канадската граница ще бъде отново отворена за напълно ваксинирани американци след почти 17-месечно затваряне.

На този етап ако не са напълно ваксинирани, хората, пристигащи в Канада от САЩ например, трябва да се карантинират за най-малко 14 дни (включително да прекарат задължително 3 нощувки в одобрен от властите хотел за своя сметка). Пътниците освен това трябва да предоставят отрицателен тест за COVID-19 преди да отпътуват, след полета и 8 дни от началото на периода на карантината.

Що се отнася до нарушаването на карантината, двамата пътници се разминават сравнително леко. Обществената здравна служба на САЩ отбелязва, че хората, които извършват по-сериозни нарушения, могат да бъдат вкарани в затвора за до 6 месеца и да бъдат глобени с до 750 000 долара.

Във Великобритания нарушаването на правилата за карантина след пътуването до определени държави може да докара на човек глоба от 10 000 британски лири. В САЩ нещата стоят по малко по-сложен начин и зависят до голяма степен от конкретния щат.

Нова Зеландия е сред държавите, която откликна особено адекватно по отношение на пандемията от COVID-19, най-малкото заради строгия си граничен контрол и локдауни. Според данни от Министерството на правосъдието на Нова Зеландия, цитирани от The Guardian, през април 2021-ва общо 640 души са били обвинени в различни нарушения, свързани с COVID-19. 460 от тях са осъдени. Почти 20 процента от осъдените – общо 85 души – са изпратени в затвора.

Източник: IFLScience