В Австрийските Алпи се намира най-голямата ледена пещера в света, открита от Антон Поселт – учен от Залцбург през 1879 г. Оттогава този невероятен леден свят привлича множество туристи.

До този момент местните жители смятали отвора за вход към Ада и категорично отказвали да влязат вътре. Година по-късно Антон Поселт публикува подробен доклад за откритието си в списание за алпинизъм, но дълго време след това на пещерата не се обръща никакво внимание.

Едва през 1912 година Александър фон Мьорк, спелеолог от Залцбург и основател на Пещерните изследователи в Залцбург, един от малкото хора, които помнели откритието на Поселт, води няколко експедиции в пещерите, които скоро са последвани от други изследователи. Така през 1920 г. се създават първите маршрути нагоре по планината. Туристите започват да прииждат, привлечени от внезапната популярност на пещерата.

Ледената атракция е дълга цели 42 километра. А ето и тайната: през зимата студени въздушни маси проникват на дълбочина до 1000 метра във вътрешността на пещерата. До пролетта студът се задържа в скалата и когато водата от топящите се снегове започне да се процежда във вътрешността през пукнатините на скалата, тя замръзва. По този начин ледът „расте“. Първите цепнатини и пукнатини са се появили още преди около 100 милиона години.

Днес пещерата Айсризенвелт се посещава от около 200 000 туристи всяка година. Отворена е за туристи от 1 май до 26 октомври всяка година. Препоръчително е дебело облекло, тъй като температурите вътре са под нулата.