Как вятърът и водата създават най-красивите скалисти пейзажи на света

14 юни 2019 г., 14:03
2375

Долини и хребети в планинската верига Заргос. Планинската верига Заргос в югозападен Иран разполага с ниски хребети и долини, образувани вследствие на диференциалната ерозия. Силният тектоничен натиск буквално е нагънал повърхността. Ерозията е отстранила по-меките камъни. Останали са варовик и доломит. Снимка: Earth Observatory

Диференциалната ерозия представлява една простичка концепция с красиво въздействие. Различната степен на твърдост на скалите определя начина, по който те ще бъдат изваяни от водата и вятъра. Може и да е малко дразнещо, че геолози се опитват всеки странен пейзаж на диференциалната ерозия, но всъщност не са далеч от истината, пише io9.

Твърдостта на скалите зависи от химичната композиция. Условията при формирането им пък определя силата й. Колкото по-далече се намира камъкът от мястото, където се е образувал, в толкова по-малко равновесие е със заобикалящата го среда. Минералите, които се формират на повърхността под влиянието на температурата, налягането и влагата, са най-устойчиви на различните климатични условия. Онези, образувани в самата земя, са най-слаби над нея. 

Кристалите са най-устойчиви на времето, докато онези с пукнатини и фрактури, имат повече изложени повърхности и са по-податливи на климатичните условия. Когато скали от тези два различни типа се съберат на едно място, резултатът може да бъде наистина красив. Ето няколко примера.

Ключови думи:
Коментари