Диференциалната ерозия представлява една простичка концепция с красиво въздействие. Различната степен на твърдост на скалите определя начина, по който те ще бъдат изваяни от водата и вятъра. Може и да е малко дразнещо, че геолози се опитват всеки странен пейзаж на диференциалната ерозия, но всъщност не са далеч от истината, пише io9.

Твърдостта на скалите зависи от химичната композиция. Условията при формирането им пък определя силата й. Колкото по-далече се намира камъкът от мястото, където се е образувал, в толкова по-малко равновесие е със заобикалящата го среда. Минералите, които се формират на повърхността под влиянието на температурата, налягането и влагата, са най-устойчиви на различните климатични условия. Онези, образувани в самата земя, са най-слаби над нея. 

Кристалите са най-устойчиви на времето, докато онези с пукнатини и фрактури, имат повече изложени повърхности и са по-податливи на климатичните условия. Когато скали от тези два различни типа се съберат на едно място, резултатът може да бъде наистина красив. Ето няколко примера.

Gallery
Търнип рок

Намира се в Порт Остин, Мичиган. В горната час скалите са по-устойчиви за разлика от тези в долната. Съответно – основата еродира по-бързо. Крайният резултат е причудлива структура, наподобяваща гъба. 

Снимка: By Craig Sterken / Shutterstock

Gallery
Пясъчни степи на Марс

Пясъчникът с различна устойчивост на ерозия е образувал тези подобни на стълбище структури на Червената планета. На преден план пясъчникът е по-слаб. Съответно стълбите са по-плоски.

Снимка: NASA

Gallery
Вулканични изригвания в Никарагуа

Снимка: Daniel-Alvarez / Shutterstock

Gallery
Каньонът на червените скали

Изследвайте този район отблизо

Снимка: Gary C. Tognoni / Shutterstock

Gallery
Гоблините в Гоблин Вали

Гоблините в този парк в Юта са вследствие от влиянието на климатичните условия върху оранжево-розовият пясъчник, наречен ентрада. Някога той е бил плосък. Из пластовете му са се редували камъни с различна устойчивост. Накрая – след години на излагане на атмосферните влияния, са се образували тези странни гоблини. 

Изследвайте района отблизо

Снимка: Christopher E. Herbert / Shutterstock