Дълбоко в мъгливите долини на автономния регион Гуанси Чжуан в Китай лежи карстов кратер, който води към гигантска пещера от „световна класа“, пише iflscience.

Тя е била изследвана едва за втори път от съвместна китайско-британска група от алпинисти в началото на октомври. Както съобщава Би Би Си, екипът се е спуснал в пещерата (цели 6,7 млн. кубични метра) с помощта на 200-метрово въже.  

Кадри от китайските телевизии разкриват нейния изненадващо красив интериор, включително кристално чистите й води.

„Тази гигантска пещера бе открита за първи път от хонконгска експедиция през 2017 г. Затова бе наречена и Hong Kong Haiting Hall. Този път ние определихме нейния обем и статусът й на пещера от световен клас посредством триизмерно сканиране“, коментира Занг Юанхай, изследовател от института по Карстова геология в Китайската академия за геологически науки.

Карстовите кратери, наричани още фунии или дупки, представляват гигантски пропасти в земята, причинени от срутване на повърхностния слой. Те се образуват най-често от карстови процеси, като например химичното разтваряне на карбонатни скали, или суфозионни процеси. Карстовите кратери варират по форма и по размер, както в диаметър, така и в дълбочина. Могат са образуват постепенно или внезапно и се срещат из цял свят.

Карстовите дупки в тази част на Китай не са рядкост. На север от Гуанси, в Чунцин, откриваме Райската яма - най-дълбоката пропаст от този тип в света. Тя се е образувала преди цели 128 000 години и е любимо място на любителите на екстремни преживявания, които си падат по парашутизма.