Ако искате да родите здраво и успешно потомство, отделете малко време да се полюбувате на красиви мъжкари. При птиците този подход със сигурност действа, показа интересно проучване сред африкански и азиатски пернати. Защото не биологичното бащинство, а просто красотата и добрите танцови умения на силния пол карали женските дропли да забременяват като от въздуха и да снасят жизнеспособни яйца.

Мъжките от вида хубара ухажват дамите, като тичат в кръг около тях и отмятат глава, за да разкрият белите пера на гушата си. По-здравите и привлекателни господа умеят да тичат по-дълго и с по-малко почивки.

За експеримента си група френски изследователи пусна 90 женски дропли от вида хубара да наблюдават други птици, преди да бъдат оплодени по изкуствен път. 30 от тях гледали грозни, зле тичащи и отмятащи глава "момчета", 30 прекарали времето си в наблюдение на други женски, а останалите 30 се наслаждавали на танците на най-сексапилните мъжкари от ятото.

Женските, които имали късмета да позяпат красавците, снесли след осеменяването яйца с около два пъти по-големи количества от хормона на растежа тестостерон, отколкото женските от другите две групи. Тестостеронът и при двата пола отговаря за изграждането на костна и мускулна маса и затова е ключов при развитието на младите.

Нещо повече - от яйцата на стимулираните женски се излюпили повече и по-жизнеспособни пиленца, отколкото при другите. Качеството на спермата не играело роля в това, тъй като епруветките за осеменяването били избирани на случаен принцип и при трите групи.Даже и да е била осеменена с долнокачествена сперма, женската, наблюдавала първокачествен танц, снасяла по-здрави яйца с повече тестостерон.

Резултатите потвърждават, че визуалната и психологическа стимулация има огромно значение за процесите, които могат да се отключат в организма.