Повечето днешни мъже в Европа са потомци на само три семейства от бронзовата епоха, твърдят специалистите по генетика от университета в Лестър. Това е станало възможно благодарение на активността на вождовете и войните от трите племена, която дала началото на демографския тласък, започнал преди около 4000 г. и приключил на границата на новата ера, пише списание Nature Communications.

Учените изследвали ДНК в Y-хромозомите (които се предават само от баща на син) на 334 мъже от Европа и Близкия изток. Новото генеалогично дърво на европейските Y-хромозоми показва, че 64% от съвременните европейци са потомци на трите най-млади клонове на това дърво.

Взривният демографски ръст в патриархалните родове се случва през бронзовата епоха. Тогава се променят погребалните обреди, хората започват да яздят коне, появяват се нови оръжия. Вероятно социалният подбор, който са осъществявали вождовете и войните, които владеели новите умения, отговаря за съвременния набор в Y-хромозомите, смята ръководителят на проучването Марк Джоблинг.

Освен това според генетиците мъжкото население в Европа – от Балканите до Британските острови, е пораснало рязко на ръст в отрязъка между 2000 г. пр. Хр.  първите столетия след Христа.

През януари друга група генетици пък откри, че над 800 млн. жители на Азия са потомци на само 11 мъже, сред които и основателя на Монголската империя Чингизхан. Учените откриха уникална последователност на нуклеидите в Y-хромозомите на съвременните мъже в Азия и успяха да проследят корените им до няколкото „бащи-основатели”.