Чудили ли сте се някога как е изглеждало мястото, където живеете, преди 250 милиона години? Нова интерактивна карта на света предоставя точно тази услуга, като ви позволява да проверявате съвременни адреси и да виждате как са изглеждали в рамките на 750 милиона години от историята на планетата.

Тази уникална 3D карта е създадена от Йън Уебстър, куратор на впечатляващата Dinosaur Database. Тя старира с картина на Земята преди 240 милиона години, по време на ранния Триаски период, когато се появяват първите динозаври. Тогава планетата е доминирана от свръхконтинента Пангея, в който трудно можем да се ориентираме от днешна гледна точка.

За тази цел Уебстър налага върху картата съвременните континенти и страни, така че можете да проверите един днешен адрес, за да откриете даденото място. Можете да превъртате напред и назад във времето, или да сменяте континентите. Картата се простира от преди 750 милиона години до 21. век, тъй че можете да наблюдавате как се променя едно кътче от Земята през различните геоложки периоди.  

Моделът е снабден и с кратки описания на всяка епоха, можете да отмествате облаците и да спирате въртенето на планетата. Можете да ориентирате картата в която посока ви е удобно и да избирате периоди от падащо меню. Друго падащо меню позволява да преминавате към конкретни етапи от еволюцията на живота.

ВИЖТЕ КАРТАТА ТУК.

Източник: Gizmodo