Алгоритмите на YouTube са виновни за все по-популярното вярване, че Земята е плоска, сочи нови проучване, цитирано от The Guardian.

Учени посетили две конференции на хора, които смятат, че Земята е плоска и в интервюта с посетителите забелязали един и същи модел на информиране, допълва bTV. Всички участници в интервютата, без един, заявили, че променили мнението си за формата на Земята след като гледали клипове за конспиративни теории в YouTube.

“В платформата има много клипове, които носят добра информация, но алгоритмите й, които насочват хората към подобни теми, лесно могат да ни изпратят в “заешката дупка”, коментира проф. Ашли Ландръм, водила проучването.

Участниците споделили, че преди да достигнат до теорията за плоската Земя, гледали други клипове за конспиративни теории около кацането на Луната и атентатите на 11 септември. Така алгоритмите на платформата логично им предложили клипове за плоската Земя.

Едно от най-популярните е “200 доказателства, че Земята не е въртяща се топка”, което учените посочват като особено ефективно. Според тях това се дължи на привидно сериозните аргументи, които се харесват както на любителите на конспиративни теории, така и на скептиците.

“Вярването, че Земята е плоска само по себе си не е опасно, но това води със себе си съмнение в науката и институциите. Всички искаме хората да са критични към информацията, която получават, но балансът е крехък”, коментира още Ландръм.

Тя призова учени от цял свят да помогнат тази дезинформация да спре, като заснемат научни видеоклипове, в които да оборят аргументите за плоската Земя.

От “Гардиън” потърсили коментар от платформата относно проучването на Ландръм, но за момента нямат отговор.