Когато таткото е лъв, а майката е тигър, се получава лигър. Генетичните експерименти на хората и приумиците на майката природа доведоха до „раждането” на животните хибриди. Тези особени създания са кръстоска между два традиционни животински вида със сходна генетика. Изглеждат странно, в естествени условия се появяват рядко и могат да живеят предимно в затворена среда. Вижте най-интересните от тях... в обратна класация! Историята им е смайваща.

15. Това е камила! Това е лама! Не, това е кама! Появява се на този свят през 1995 г. и е хибрид между камила и лама. Резултат е от изкуствено оплождане, защото едногърбата камила тежи шест пъти повече от всяка лама. Значителната разлика в големината на двата родителски вида прави естественото размножаване помежду им невъзможно. Хибридът, техен потомък, обикновено има малките очи и дългата опашка на камилата, но стомахът му е подут, козината – пухкава, и копитото - раздвоено, като на ламата. Това, което най-много впечатлява в него, е липсата на гърбица. Ушите му са по-къси от на ламата, а краката му са камилски силни и издръжливи в пустинята. Достига до полова зрялост, когато стане на 4 години. Наблюденията сочат, че в размножителния период е привлечен по-скоро от женски лами и гуанако. Тъй като камилите и ламите имат по 74 хромозома, учените се надяват, че хибридът между двете скоро ще може да се размножава в естествена или изкуствена среда. Ако това се случи, ще бъде осигурен алтернативен източник на месо и вълна, както и ресурс за придвижване и пренасяне на стоки през горещите пясъчни райони.

14.  Кръстоската между полярна мечка и гризли се нарича пизли. Хибридът е познат още като полярно гризли. Въпреки че имат подобна генетика, неговите родители се отбягват и дори ненавиждат в дивата природа. Или поне така се смяташе допреди три години, когато американският ловец Джим Мартъл застреля в Северозападна Канада странен вид мечка. Генетичните изследвания на убитото животно по-късно доказаха, че е родено в естествени условия и представлява кръстоска между майка полярна мечка и баща гризли. Това беше първият случай, който отбеляза наличието на пизли, или полярно гризли, извън зоологическите градини. 

13. Червеният папагал не е папагал, а риба хибрид.

Снимка: Shutterstock

В себе си съдържа гените на вид риба цихлида и червена дяволска риба. Кръстоската е „изработена в Тайван” преди повече от 20 години и има редица анатомични деформации. Най-фрапиращото и опасно за самата риба изменение се забелязва в нейната уста, която представлява съвсем тесен вертикален отвор. Тази особеност пречи на животното да се храни нормално и да поглъща по-големи количества. Затова голям брой риби червен папагал умират от глад. Защитниците на този вид настояват за премахването му от пазара на декоративни животни и бойкотират магазините за домашни любимци, които ги продават.

12. Лъвопард. Познахте! Това е кръстоска между лъв и леопард. Майката е лъвица. От нея животното е наследило формата на главата. По отношение на останалата част от тялото си обаче изцяло „се е метнало” на бащата леопард. Лъвопардите са по-едри от бащите си, обичат да се катерят и се радват на водата. Първият документиран момент на раждане на лъвопард е записан в индийските научни регистри още през далечната 1910 г. (Тези хибриди са рожба на случаите на естествен интерес между леопарда и лъвицата.) Лъвопарди са отглеждани в зоопаркове в Германия, Италия и Япония. Най-успешната научна програма, която им осигурява условия, е японската. През 60-те години в зоопарка на град Кошиен Ханшин леопард и лъвица създават семейство. Последното японско лъвопардче, техен потомък, умира през 1985 г.