Хибридните животни

06 май 2019 г., 19:00
16378

Лигър. Снимка: Shutterstock

Когато таткото е лъв, а майката е тигър, се получава лигър. Генетичните експерименти на хората и приумиците на майката природа доведоха до „раждането” на животните хибриди. Тези особени създания са кръстоска между два традиционни животински вида със сходна генетика. Изглеждат странно, в естествени условия се появяват рядко и могат да живеят предимно в затворена среда. Вижте най-интересните от тях... в обратна класация! Историята им е смайваща.

15. Това е камила! Това е лама! Не, това е кама! Появява се на този свят през 1995 г. и е хибрид между камила и лама. Резултат е от изкуствено оплождане, защото едногърбата камила тежи шест пъти повече от всяка лама. Значителната разлика в големината на двата родителски вида прави естественото размножаване помежду им невъзможно. Хибридът, техен потомък, обикновено има малките очи и дългата опашка на камилата, но стомахът му е подут, козината – пухкава, и копитото - раздвоено, като на ламата. Това, което най-много впечатлява в него, е липсата на гърбица. Ушите му са по-къси от на ламата, а краката му са камилски силни и издръжливи в пустинята. Достига до полова зрялост, когато стане на 4 години. Наблюденията сочат, че в размножителния период е привлечен по-скоро от женски лами и гуанако. Тъй като камилите и ламите имат по 74 хромозома, учените се надяват, че хибридът между двете скоро ще може да се размножава в естествена или изкуствена среда. Ако това се случи, ще бъде осигурен алтернативен източник на месо и вълна, както и ресурс за придвижване и пренасяне на стоки през горещите пясъчни райони.

14.  Кръстоската между полярна мечка и гризли се нарича пизли. Хибридът е познат още като полярно гризли. Въпреки че имат подобна генетика, неговите родители се отбягват и дори ненавиждат в дивата природа. Или поне така се смяташе допреди три години, когато американският ловец Джим Мартъл застреля в Северозападна Канада странен вид мечка. Генетичните изследвания на убитото животно по-късно доказаха, че е родено в естествени условия и представлява кръстоска между майка полярна мечка и баща гризли. Това беше първият случай, който отбеляза наличието на пизли, или полярно гризли, извън зоологическите градини. 

13. Червеният папагал не е папагал, а риба хибрид.

Снимка: Shutterstock

В себе си съдържа гените на вид риба цихлида и червена дяволска риба. Кръстоската е „изработена в Тайван” преди повече от 20 години и има редица анатомични деформации. Най-фрапиращото и опасно за самата риба изменение се забелязва в нейната уста, която представлява съвсем тесен вертикален отвор. Тази особеност пречи на животното да се храни нормално и да поглъща по-големи количества. Затова голям брой риби червен папагал умират от глад. Защитниците на този вид настояват за премахването му от пазара на декоративни животни и бойкотират магазините за домашни любимци, които ги продават.

12. Лъвопард. Познахте! Това е кръстоска между лъв и леопард. Майката е лъвица. От нея животното е наследило формата на главата. По отношение на останалата част от тялото си обаче изцяло „се е метнало” на бащата леопард. Лъвопардите са по-едри от бащите си, обичат да се катерят и се радват на водата. Първият документиран момент на раждане на лъвопард е записан в индийските научни регистри още през далечната 1910 г. (Тези хибриди са рожба на случаите на естествен интерес между леопарда и лъвицата.) Лъвопарди са отглеждани в зоопаркове в Германия, Италия и Япония. Най-успешната научна програма, която им осигурява условия, е японската. През 60-те години в зоопарка на град Кошиен Ханшин леопард и лъвица създават семейство. Последното японско лъвопардче, техен потомък, умира през 1985 г.

11. Хибриден фазан. Не е стряскащ хибрид и изглежда като нормална птица, но съвсем не е скучен. Специфичното му оперение изумява зоолозите, които добре познават фазаните като пернати. Ражда се тогава, когато се кръстосат американски фазан Амхърст (от град Амхърст, САЩ) и златен фазан. Окраската на хибрида е уникална и не по-малко красива от тази на родителите му.  Препарираният хибриден фазан от този вид е една от атракциите на музея „Ротшилд” в град Тринг, Югоизточна Англия. 

10. Кръстоската между зебра и друго чифтокопитно - като кон, магаре или муле, се нарича зебра хибрид или зеброид.

Снимка: Shutterstock

В повечето случаи мъжкият в двойката е от страната на зебрите. Женските зебри и мъжките мулета също могат да имат потомство, но това се случва по-рядко. Иначе зебри хибриди  се отглеждат от 19. век. Може да се използват за езда заради подходящата извивка на гърба им, но са доста темпераментни и качването върху тях е опасно. Зеброидите, подобни на Еклайс, която виждате на картинката, са изключителна рядкост, защото ясното разграничение между цветовите участъци в нейната окраска е забележително. Парченцата зебра и кон в Еклайс са „зашити” толкова невероятно, сякаш снимката й е по-скоро шега, изработена на фотошоп, отколкото изображение, на което може да се вярва.

9. Прасе от железния век (Iron age pig). Казва се така, защото замисълът на неговата поява бил да пресъздаде вида на първобитното прасе, живяло през епохата на железния век. Проектът на създаването му стартира през 1980 г., когато европейците кръстосват див глиган с домашна свиня. Резултат от съчетанието на дивото и питомното е нов вид прасе, покрито с тъмна козина, каквато е тази на глигана. След като пораства и започва да показва своя характер, прасето от железния век се проявява като по-агресивно и своенравно от „чистите” в генетично отношение домашни прасета. В момента хибридите от този род се отглеждат предимно на Стария континент, където обогатяват избора в пазара на месни деликатеси.

8. Лигър/Тигролъв. Лъв + тигрица = лигър. Тигър + лъвица = тигролъв. Изобщо съчетанието между различни видове от семейство Котки явно е напълно вероятно и дори безпроблемно. Оказва се обаче, че от решаващо значение за получения хибрид е какъв е точно бащата. Лигърът, потомък на мъжки лъв, е най-голямата котка на планетата. Прилича на гигантски лъв, покрит с тигрови райета. Също както тигрите и съвсем не като лъвовете, лигрите обичат да се потапят във вода и да плуват. Те са едни от най-популярните животински хибриди, защото често участват в циркови представления. Тигролъвовете с баща тигър от своя страна се явяват джуджета. Ръстът им е по-малък от този и на двамата им родители. Мъжките лигри и тигролъвове са стерилни, но женските могат да имат поколение. Това е важно за по-нататъшната еволюция на хибридите.  

7. Косаткофинът е рядък хибрид, получен от кръстоската на мъжка малка черна косатка и женски бутилконос делфин.

Снимка: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Размерът, цветът и формата на косаткофините се намират някъде по средата между тези на бащата косатка и майката делфин. Последните сведения сочат, че на планетата има само два такива хибрида и те се отглеждат в аквапарка „Сий Лайф” на Хавайските острови.  Именно там е родена женската Кекаймалу, която е първият косаткофин, появил се изобщо. След като успяват да запазят живота й и дори да я отгледат, докато съзрява, служителите на аквапарка с изненада установяват, че тя е фертилна. С течение на времето Кекаймалу дава живот на няколко свои наследника, чийто баща е делфин. Въпреки че отказва да се грижи за първите си две „деца” и буквално ги изоставя, тя все пак припознава третото, което от 2004 г. насам продължава да живее с нея и да участва в шоупрограмите на хавайския аквапарк. Наблюденията върху майката косаткофин и нейния потомък показват, че смесените им гени се проявяват дори и в зъбите. Бутилконосите делфини имат 88 зъба, черните косатки – 44, а споменатата Кекаймалу има 66.

6. Хибридът между бизон и крава.

Снимка: Shutterstock

Той представлява животно, чието червено месо съдържа по-малко холестерол от познатото телешко. Както хибридът, така и уникалните качества на месото му са по-скоро неизвестни за хората по света. Месо от този хибрид към момента се предлага само в няколко специализирани американски магазина, повечето от които се намират в град Сиатъл. Американците, които знаят за това месо и са го опитвали, твърдят, че „в бургер то е по-сочно, меко и сладко от обикновеното телешко”.

5. Котката от порода „Савана” е хибрид между домашна котка и африканска дива котка сервал.

Снимка: Shutterstock

Тя притежава неподправеното излъчване и впечатляващите краски на своите африкански предци, но може да се отглежда само в домашни условия. Първото животно от нейния вид се ражда  случайно през 1986 г. в дома на Джуди Франк. Фенът на домашните котки Патрик Кели забелязва странната кръстоска в дома на Франк и купува едно от особените котета, родени в следващите котила. Новият собственик направо се влюбва в своя различен домашен любимец и започва да настоява пред всички, че хибридът е породист. Свързва се с различни развъдчици на сервали, полага неимоверни усилия и през 2000 г., след оспорвано гласуване, американската Международна асоциация за котките (The International Cat Association) окончателно признава съществуването на новата порода „Савана”.

4. Вълкът действително козината си мени, но нрава не!

Снимка: Shutterstock

Свидетелство за това е поведението на хибрида куче-вълк. Кучетата и вълците имат склонност да се размножават свободно в естествени условия. Оказва се, че кръстоската помежду им представлява животно, което има по-скоро вълчи, отколкото кучешки нрав. От родителя вълк кучето вълк наследява плашливостта при контакти с човека, особения език на тялото, когато комуникира, изражението и развития ловен инстинкт. Захапката му е по-здрава от кучешката. Опитомява се по-трудно от който и да е потомък на две кучета. Кинолозите твърдят, че настроенията му варират и от него може да се очаква неочакваното. Дори и известно време да е послушно като куче, кучето вълк внезапно може да скочи и да захапе!

3. Преди 9 години в Ботсуана е документиран необичаен случай на кръстоска между овен и коза. Биолозите проявяват забележително чувство за хумор, кръщавайки новопоявилия се хибрид „Тостът на Ботсуана”  (The Toast of  Botswana). Животното се ражда по естествен начин, в резултат на извратения импулс между овен и коза, отглеждани заедно. „Веднъж се прибрах вкъщи и майка ми каза, че в обора ни има странно животно. Никой тук не е виждал подобно нещо. Сега го водя с мен на земеделски изложения в страната и всички се изненадват”, разказва пред BBC News Online ботсуанецът собственик Кедикилиуи Кедикилиуи. Въпреки че в Чили, Ямайка и Малта са документирани няколко случая на такава кръстоска, много малко от тях завършват с раждането на здраво животно. В някои участъци тялото на хибрида е покрито с грапава бяла козина, а в други - с вълна. Краката му са дълги като на коза, но пък е тежко и тромаво като овца. Гените му имат 57 хромозома, т.е. броят им е някъде по средата между 54-те хромозома на овена и 60-те на козата. Въпреки че не може да има потомство, хибридът между овен и коза има обезпокояващо активно либидо. Забележителното при него е, че често налита на овците, с които дели общо пространство, независимо от тяхното настроение и годишния период. Тази негова настоятелност му печели прозвището на животно изнасилвач. Хибридът става толкова нетърпим, че на 10 месеца е кастриран.

2. Мулето.

Снимка: Shutterstock

За него не ни трябва жокер! Също и за катъра. Двата хибрида са популярни по света и у нас. Срещат се най-вече в Азия и в средиземноморските страни. Мулето е кръстоска между магаре и кобила, но външно прилича повече на магаре. Катърът, който е рожба на кон и женско магаре, се отличава с по-силна физика от тази на мулето и понася по-голямо и продължително натоварване на тялото. Мулето и катърът са почти винаги безплодни заради различния брой хромозоми при коня (64) и магарето (62). Терминът „муле” идва от латинското mule и първоначално е обозначавал  потомството на които и да е две животни от различни видове. Това означава, че всички животни, които днес наричаме хибрид, някога са били назовавани муле. 

1. Т-лигър, Т-тигон, Л-тигон, Л-лигър (Ti-Liger, Ti-Tigon, Li-Tigon, Li-Liger). Това са котешките хибриди на хибридите! „Деца” са на майка хибрид. Затова заслужават първото място. Ако дотук сте си мислили, че става дума за животни с объркана идентичност, помислете за тях. По-горе стана ясно, че женските кръстоски от семейство Котки са фертилни. Майките хибриди от вида лигър или тигролъв могат да имат малки от мъжки лъв или тигър. Забележете, че всяко поколение на тези майки ще има по-сложен и объркан генофонд от техния собствен. Докъде ще стигне размножаването им, зависи от природните аномалии и човешката етика. И ако вече си представяте скорошната инвазия на хибридните животни и тяхната пълна доминация на планетата, бързаме да ви уверим, че засега плодовитите котешки и всякакви други женски хибриди са изключителна рядкост.

0. Така нареченият cabbit (зотка). Смята се, че е кръстоска между котка (cat) и заек (rabbit). Сигурно се чудите защо е поставен на позиция 0.   Ами защото… Е, такова животно наистина няма! Cabbit-ът е измислен хибрид, митично същество, което се среща в художествената проза. За него се споменава във фентъзи разказите и романите. Някои твърдят, че са го виждали наяве, но видяното от тях е котка порода „Манкс” или просто измислица. Затова, ако видите снимки на животното cabbit в интернет, знайте, че от генетична гледна точка кръстоската между котка и заек е невъзможна и до момента съществуването на подобен жив хибрид не е установено.

Невена Любенова

Ключови думи:
Коментари