Преди малко повече от 10 години 150 жители в малко германско селце край Берлин обявиха пълна независимост от големите енергийни концерни и все по-скъпите традиционни източници на енергия. От октомври 2010 г. Фелдхайм в провинция Бранденбург е първото селище в Германия, което произвежда изцяло енергията си.

„Това е моделът на бъдещето. Сега се опитваме да прехвърлим тази схема в съседния град Брицен, после ще го предложим на Берлин, а

един ден ще завладеем и Манхатън”,със самочувствие и далеч не иронично казва Вернер Фровинтер, говорител на фирма ?„Еенергиквеле”, която е автор на проекта.

Това е смел проект, но и единствената алтернатива във времена, в които атомният ток е демоде, а въглищата стават твърде скъпи заради отделяния от тях въглероден двуокис.

42 вятърни стълба се издигат в нивите на селяните от Фелдхайм. Другаде вдигат протести срещу вятърните паркове заради лекия шум, който издават, и загрозяването на пейзажа. Тукашните хора обаче им се радват: те са дали под наем земите си и печелят от парка. Нивите и преди това не са били обработвани, защото върху тях са се издигали съветски казарми. Москва, разбира се, не е плащала наем за ползването им.

Парите от наема обаче не са основният принос на вятърните стълбове. След като паркът бил построен, Фелдхайм решил да се върже за него.

„Всъщност идеята селото да стане независимо от големите концернии фосилните източници на енергия е по-стара. Студентът от Фелдхайм Михаел Рашеман още през 90-те години решил да инвестира в нови енергии, за да осигури пенсията си един ден. Днес фирмата му е повече от успешна, а аз работя за него”, казва Фровинтер.

Михаел Кнапе е кмет на Фелдхайм и главен мотор на амбициозния проект. Той гордо показва последната придобивка на селото – тревна спортна площадка, осветявана от четири прожектора. Разбира се, хората могат да си позволят почти олимпийските по размер прожектори.

„Токът тук е с 25% по-евтин от другаде.Тъй като цените растат постоянно, тази ножица ще се разтваря все повече”, обяснява Кнапе.

Проектът успял да реши и още един сериозен модерен проблем – обезлюдяването на селото. „Хората спряха да бягат, а дори имаме и две новодошли семейства”, разказва кметът.

Фелдхайм се намира в най-затънтената част на Бранденбург. По времето на социализма там имало цех за стоманени изделия и ТКЗС. Промяната затваря работните места. Остават само къщите и двете ферми – за свине и за говеда.

Къщите още носят отпечатъка на голяма бедност – сиви постройки, доста от тях пустеещи, зеленчукови градини вместо цветя. Веднъж дневно идва кола с хляб, пет пъти на ден минава автобусът.

Едва ли тук щеше да се завърти жива душа освен местните, ако не бяха табелите, указващи на всеки 100 метра кое е особеното на това място: „Независимо енергийно село”. То няма нужда от АЕЦ. Нито от въглища. Нито от Е.ОН. Фелдхайм прави всичко само. Почти всекидневно по двете му улици обикалят групи. Журналисти, политици, представители на други общини или обикновени туристи. Всички искат да видят чудото на Фелдхайм.

Доказателството, че енергийната революция е възможна

Сега кметът Кнапе има нова идея. Той иска да развие енергиен туризъм в това забравено от властите в Берлин място.

Иска да постави под стъклен похлупак съоръжението за производство на биогаз, да покаже откъде минават кабелите, да направи видимо превръщането на вятъра и слънцето в ток. За целта са нужни средства, но ЕС и местните власти отпускат.

Всичко изглежда почти идеално.

Зад успеха на селото обаче се крие сериозна битка. Енергийните концерни не отстъпват току-така територията си. За да се отделят от тях, хората от Фелдхайм

преравят всички възможни закони и откриват вратичка:никой няма право да влиза в един дом и да определя какви източници на енергия използва в него. Селяните се обединяват и обявяват земята на селището си за обща собственост, приравнявайки я към понятието дом.