Преди малко повече от 7 години 150 жители в малко германско селце край Берлин обявиха пълна независимост от големите енергийни концерни и все по-скъпите традиционни източници на енергия. От октомври 2010 г. Фелдхайм в провинция Бранденбург е първото селище в Германия, което произвежда изцяло енергията си.

„Това е моделът на бъдещето. Сега се опитваме да прехвърлим тази схема в съседния град Брицен, после ще го предложим на Берлин, а

един ден ще завладеем и Манхатън”,

със самочувствие и далеч не иронично казва Вернер Фровинтер, говорител на фирма ?„Еенергиквеле”, която е автор на проекта.

Това е смел проект, но и единствената алтернатива във времена, в които атомният ток е демоде, а въглищата стават твърде скъпи заради отделяния от тях въглероден двуокис.

42 вятърни стълба се издигат в нивите на селяните от Фелдхайм. Другаде вдигат протести срещу вятърните паркове заради лекия шум, който издават, и загрозяването на пейзажа. Тукашните хора обаче им се радват: те са дали под наем земите си и печелят от парка. Нивите и преди това не са били обработвани, защото върху тях са се издигали съветски казарми. Москва, разбира се, не е плащала наем за ползването им.

Парите от наема обаче не са основният принос на вятърните стълбове. След като паркът бил построен, Фелдхайм решил да се върже за него.

„Всъщност идеята селото да стане независимо от големите концерни

и фосилните източници на енергия е по-стара. Студентът от Фелдхайм Михаел Рашеман още през 90-те години решил да инвестира в нови енергии, за да осигури пенсията си един ден. Днес фирмата му е повече от успешна, а аз работя за него”, казва Фровинтер.

Михаел Кнапе е кмет на Фелдхайм и главен мотор на амбициозния проект. Той гордо показва последната придобивка на селото – тревна спортна площадка, осветявана от четири прожектора. Разбира се, хората могат да си позволят почти олимпийските по размер прожектори.

„Токът тук е с 25% по-евтин от другаде.

Тъй като цените растат постоянно, тази ножица ще се разтваря все повече”, обяснява Кнапе.