Наскоро набралата популярност на т.н. дизайнерски кучета, котки, микро-прасета и други домашни любимци, може би навежда на мисълта, че отглеждането на домашен любимец не е много повече от мода. И наистина, често се приема, че домашните са просто реликва от работните животни, които са били използвани в миналото.

Във Великобритания например около половината от домакинствата имат някакъв домашен любимец. Това прави около 10 милиона котки и около 10 милиона кучета. Отглеждането им струва пари и време, а в нашата епоха те не изпълняват работна функция, както във миналото.

Защо тогава някои от нас са луди по животните, а на други не им пука?

Отговорът ни отвежда преди десетки хиляди години, когато хората са започнали да гледат животни. Някои човеци, независимо от възпитанието и средата си, просто са предразположени да търсят компанията на животни. Според учени причината вероятно се крие в гените. Според тях, същите гени, които са накарали хората да започнат да отглеждат и развъждат животни преди хиляди години са отговорни за тяхната страст по домашните любимци днес.

Science Alert