Посредством изтънчени техники на манипулация котките накараха хората да им поднесат света на тепсия. Срещат се на всеки континент (с изключение на Антарктика). Можем спокойно да ги наречем експерти в инвазията.

Същевременно обаче няма как да не отбележим, че пухкавите четириноги са получили помощ от своите двукраки роби. Днес ново изследване показва как и кога точно котките са започнали да превземат света, пише iflscience.

Домашната котка произхожда от дивата Felis silvestris. Дивите котки се срещат в Европа, Африка и големи части от Азия. Те се разделят на пет основни подвида, чийто скелет като цяло изглежда идентичен. След като проучват генетичните останки на 352 котки (от Намибия до Франция), датирани от 100 до 9000 години, изследователите успяват да установят мястото, където домашната се е появила за първи път.

Резултатите потвърждават стара теория, според която домашните котки са произлезли от един-единствен подвид (Felis silvestris lybic) преди около 10 000 години. Най-вероятно те са били развъждани от фермерите, а основната им функция е била да се справят с вредителите по реколтата. Учените същевременно откриват, че е напълно възможно домашната котка да се появила на две места – из Близкия и Средния изток, а не на едно.

„Все още не е ясно… дали египетската домашна котка произлиза от котките, внесени от Близкия изток. Възможно е да съществува и второ място на опитомяване – в Египет“, пише Клаудио Отоно, съавтор на изследването, публикувано в Nature Ecology and Evolution. „Това обаче ще трябва да бъде потвърдено в бъдещи проучвания“.

На пръв поглед котките изглеждат като доста лош кандидат за опитомяване. Те предпочитат уединението. Освен това са териториални хищници, при които липсва йерархична социална структура. Въпреки това пухкавите завоеватели са разпространили влиянието си из целия свят. Изследователите смятат, че домашните котки са покорили Земята по пазарните и миграционните пътища в Египет – и по земя, и по вода. Кости от египетска котка са открити дори и във викингските селища по балтийското крайбрежие.

ДНК анализът на останките на древните котки ни дава възможност и да научим повече и за шарката на техните кожуси, както и как тези животинки са били опитомени на първо място.

Учените откриват, че котките от древен Египет са били на райета – напомнят доста на тези, изобразявани в гробниците. Това оцветяване е доминирало хиляди години. Чак през Средновековието таби-окраската, възникнала в Азия, се е разпространила из Европа.

Всички тези резултати подсказват, че хората, решили да опитомят котката, не са се вълнували от нейния външен вид. Това, което най-много ги е интересувало, е умението й да лови вредители.