Студената бездна на океанското дъно е най-близкото нещо, което хората на Земята могат да изпитат като сходно с условията на открития Космос. Нищо не живее там и нищо не посещава тези дълбини, пише PopSci.

Но на едно наистина забравено от Бога място дълбоко под океанските вълни се намира "Космическото гробище" - последно лобно място на стотици космически обекти, създадени от човека.

Това малко петънце на географската карта се намира в южната част на Тихия океан и е на разстояние от около 1450 морски мили от всяка суша. За да го откриете, може да очертаете въобаржаем триъгълник между остров Махер край Антарктика, остров Дуси от Питкерновите острови и Мото Нуи от Великденските острови. Пойнт Немо е открита едва през 1992 г., тъй като преди това морките изследователи дори не са разполагали с картографските и географските прибори, за да идентифицират това местенце.

То е кръстено на капитан Немо от произведението на Жул Верн. На повърхността, разбира се, няма никой и нищо - просто една точка, запратена далеч от всякаква цивилизация.

Тук е завършила живота си съветската станция "Мир", след като бе извадена от експлоатация през 2001 г. Именно руснаците са запратили в гробището най-много обекти - 190. След това са американците, чиито 52 машини са потопени тук. Европейските космически агенции имат 8, а Япония - 6. Най-новият обитател на гробището пък е ракета на частната компания SpaceX, която падна там през септември 2014 г. Гробището се захранва периодично с нови обекти, но следващият му важен обитател ще се появи чак след 12 години. Това е сегашната Международна космическа станция, която в един момент ще трябва да падне на дъното на Тихия океан, след като бъде спряна около 2028 г.