Румъния е нещо много повече от страната на Граф Дракула. Тук откриваме научно-фантастични паркове в подземни солни мини, ефирен водопад, падащ върху необикновен зелен мъх, както и пътища с драматично остри и опасни завои (като например трансфъгърашкото шосе), които могат буквално да изправят косите ви.

Тук откриваме и т.нар. Весело гробище (Cimitirul Vesel).

Това е едно наистина уникално място. Сгушено в малкото селце Сапънца, гробището е изпъстрено с надгробни плочи, които са истинско произведение на изкуството. Те са изработени от дъбово дърво, а на всяка една от тях е изобразен покойникът.  В образа са преплетени детайли от живота му - професия, любимо занимание, навици. Друга особеност на тези надгробни плочи е, че съдържат епитаф, който разкрива както добрите черти от характера на починалия, така и неговите недостатъци. Ако приживе покойникът е обичал да пийва повече, да ходи по жени и т.н. това задължително ще е отразено в епитафа. Явно този черен хумор не смущава жителите на Сапънца, защото от близо 100 години Веселото гробище на Сапънца има подобни плочи.

Например:

Покойният беше заклет пияница и досадник. Постоянно досаждаше на съседите, докато не го блъсна кола за радост на цялото село.

Или...

Под този тежък кръст,
лежи бедната ми тъща…

Моля ви, не я будете,
защото ще се върне вкъщи
и пак ще ме критикува.
Но аз ще се държа добре
и тя няма да се върне от гроба.
Стой си там, моя скъпа тъще!

Gallery
Дърворезбарят Стан Йон Патра започнал тази традиция през 30-те години на XX век.

След като починал през 1977, неговият чирак поема дейността му. Цветовете, които Патра използва в надгробните плочи, не са случайни.

Снимка: Dziewul / Shutterstock.com

Gallery
Синьото е преобладаващ цвят и се използва за фон.

Според Патра то символизира свобода и надежда и му напомняло за цвета на небето над Сапънца.

Снимка: Angyalosi Beata / Shutterstock.com 

Gallery
Патра е изработил над 800 плочи

Макар труда му да започва като инициатива на ентусиаст, тя има голям успех и превръща Веселото гробище в Сапънца в уникална забележителност в Европа.

Снимка: Dziewul / Shutterstock.com