Има едно свидно място високо в Стара планина - местността Узана. „Узун” на турски означава „дълъг”. Това е най-дългата поляна в Балкана. А най-емблематичното място в местността Узана – като изключим, че тук е географският център на държавата, е хижа „Узана“ - една от най-старите в България и първата построена там още в началото на 30-те години на миналия век.

До местността Узана има асфалтов път, който се изминава за около половин час с автомобил. Пътят тръгва от Габрово, минава през красивото малко селце Зелено дърво и лъкатуши все по-дълбоко през горите на Стара планина, за да изскочи изведнъж на най-просторната поляна, по която тук-там се гушат малки хижи и хотели. Точно преди хижа „Узана“ пътят преминава в дълга няколкостотин метра права

алея, обгърната от чутовно високи борове, създаващи усещане за мистичност.

Не може да се говори за това място, без да се спомене хижарката Милена. От десет години, неуморна и сладкодумна, облечена в народна носия, тя посреща всеки новодошъл по стар български обичай с вкусна питка с шарена сол.

След закуската с вита баница, пръхкави понички и домашно кисело мляко

поемаме на следващия ден към връх Исполин. Пътят за 1524-метровия връх започва зад хижата, по сенчеста асфалтирана алея. След няколко метра се отбиваме вдясно по малка пътека, която се потапя в гората. Още в началото от дясната страна виждаме красиво дърворезбована табела, указваща посоката за връх Исполин. През няколко метра по стъблата на дърветата има цветни табели, описващи какво е дървото, къде се среща, колко дълго живее, колко голямо става. Маркировка е поставена на почти всяко дърво и е просто невъзможно човек да се заблуди.

Gallery
Надморска височина на Узана: от 1220 до 1350 м;
Gallery
Хижа "Узана"
Gallery
Продължителност на прехода до Исполин (от хижата): над 2 км и около час път;
Gallery
Продължителност на разходката до географския център на България: двадесетина минути.
Gallery
Gallery
Gallery
Gallery