На всички ни омръзна кризата, дори самото споменаване на тази дума. Да не говорим за втръсването от отънелия портфейл. Икономиката се отрази не само на броя питиета, които си позволяваме напоследък в петък вечер, но и на вниманието, което отделяме на здравето си. Защото здравословната храна е скъпа.

Модерните напоследък “органик” продукти (за вас и мен – обикновените домати от градината на баба отпреди няколко години) достигнаха космически цени, а достъпното за всеки джоб е гадно на вкус или без никакъв такъв, бедно на витамини и направо недостойно да се нарече плод или зеленчук. Или както ми се изсмя моята лична лекарка, когато преди няколко месеца ми предписваше витамини, а аз плахо протестирах, че ям често ябълки: “Ама ти наистина ли вярваш, че още ги има там?!”.

По на запад от нашите географски ширини обаче

икономическата криза подейства като първокачествена тор на една бързо разпространяваща се мода

отглеждането на домашни зеленчуци по всички правила на “органика”. Ще кажете – стара българска традиция. Да, ама днес, когато повечето битуваме в панелки и сред бетон, а да живееш на село стана срамно, старата българска традиция с бодра крачка се отправи към небитието. Жалко, защото през последните година-две светът най-сетне се събуди за нея.

През последните месеци дори американското правителство осъзна здравословния и икономическия потенциал на домораслите зеленчуци и популяризира чрез сайта си govcentral.monster.com и чрез специални медийни инициативи препоръчителна програма за любителя градинар. В нея се споделят не само идеи как да си завъдим зарзават в апартамента или (за късметлиите) двора, а и как да печелим от това. Резултатът не закъсня – продажбите на семена в страната през последната година скочиха с над 40%, показват цифрите на Националната асоциация по градинарство в САЩ, чиято цел е именно да популяризира идеята за домашна градина.

“Докато икономиката запада, отглеждането на собствена храна процъфтява - радва се и директорът по проучванията на организацията Брус Бътърфийлд. - Не сме виждали такова нещо през последните 30 години.”

“Семената са божият микрочип”,

допълва директорът на най-голямата световна компания за семена Washington Atlee Burpee Джордж Бол. И има право – в зрънцата е закодирана огромна информация и жизнена сила, която може да бъде събудена от самите нас – стига да знаем как.

Според американските експерти една инвестиция от 200 долара за домашна градина може да спести на семейството 5000 долара за храна годишно – естествено, по американските стандарти. За нас това означава, че за 20-30 лева капиталовложение можем да попречим на между 500 и 800 лева годишно да напуснат джоба ни.

За вкуса и благотворния ефект на собственоръчно отгледаните зеленини върху здравето да не говорим. И то не само на тялото – психолозите в хор твърдят, че няма нищо по-терапевтично от отглеждането на растения, които се отблагодаряват за усилията, като дават плод. Питайте коя да е усмихната селска баба – тя вероятно не е и чувала думата депресия.

Как да си направим обаче лехички в блока? И то във време, когато единици знаят как да отгледат нещо различно от мушкато, а

децата мислят, че млякото се добива от картонени опаковки.

На помощ идва опитът от вече прочутите “рецесийни градини” на западните домовладелци.

Първо, определете мястото, което може да отделите. Добре е то да е изложено на слънце, затова говорим най-вече за балкона и прозорците. С малко повече хъс може да включите и външната стена на апартамента си към тази площ. Ако имате разбрани съседи и ограда, може да предвидите и малък участък около блока. Мястото ще определи и какви растения може да си отгледате.

Ако жилищното планиране ви е благословило само с прозорец и нищо повече, значи е време да се замислите за доморасли подправки. Това е една от най-прекрасните възможности на любителя градинар – подправките правят храната по-вкусна, невероятно полезни са за здравето и са едно от най-скъпите пера в хранителния бюджет. Повечето подправки оцеляват в почти всякаква почва, но е добре да се запасите с хубава земя от магазина. И градинарството е като готвенето – качествените съставки гарантират крайния резултат.

И докато обикновените саксии са достатъчно добри за босилека и мащерката, американските градинари предлагат интересно решение за поддържане на растенията в разстроените климатични условия или просто ако решите да садите късно –

мини прозоречна оранжерия.

За нея са ви необходими няколко здрави кашона, дълбоки поне 15 см – такива може да си набавите лесно от магазина или забравени на някой пазар. Добавете няколко телени закачалки за дрехи, пет-шест пластмасови плоскости за изолация, прозрачни пазарски торбички - и сте готови.

Покрийте вътрешността на кашона с пластмасата. Последното, което ви трябва, е разкашкан картон и кал по килима! Попълнете фугите със силикон или обикновено лепило и залепете плоскостите за картона. Напълнете кашона с около 15 см пръст. Ако не е от магазина, внимавайте да е пресята и почистена, за да избегнете нежелани вредители и паразитни семена.

Отрежете куката от закачалка за дрехи и извийте телта под формата на буквата П. Забийте двата й края в пръстта в единия край на кашона, повторете в другия край и – ако сте избрали по-дълъг контейнер, още една или две по средата. Това са опорите за покрива на вашата оранжерия. Разрежете и слепете прозрачните пликчета (или използвайте голямо парче найлон), покрийте конструкцията, като ги залепите от вътрешната страна от трите страни, а от четвъртата – от външната, ??? за да може да поливате растенията. Не забравяйте да засадите каквото имате, преди да покриете с найлона.

Това е – домашната ви оранжерия е готова. Поставете я на слънце на прозореца, поливайте редовно и се наслаждавайте на резултата. В нея може да боднете не само подправки, но и други растения с плитка коренова система като ягоди, спанак, салата, броколи и чери домати. Големият плюс на оранжерията е, че ни спасява от капризите на времето, пести място и позволява да се наслаждаваме на пресни плодове и зеленчуци през цялата година.

Ако имате балкон, но не ви се иска да го жертвате за някакви си два-три стръка домати, а все пак не можете без вечерната си салата, не се бойте.

“Обратните” домати са последният писък на модата.

Оказва се, че това растение се развива много добре и с главата надолу. Даже било полезно за него, тъй като го спасявало от по-капризните плевели. А и ви позволява да го сложите на възможно най-слънчевото място – гаранция, че след няколко месеца ще си откъснете витаминна бомба. Освен това да протегнете ръка над главата си, докато седите вечер на балконската маса, и да наберете няколко свежи плода пред смаяните очи на гостите със сигурност ще ви направи по-интересен домакин.

Лятото е идеалното време да построите собствени висящи градини на Семирамида. За това ви са нужни само няколко бидона с капак, пръст и добри доматени семена от любимия ви сорт. Изрежете кръгла дупка с диаметър 5-6 см точно в центъра на дъното на бидона и още няколко едносантиметрови отверстия в капака, които ще ви служат за поливане. Наложете дъното на съда с няколко вестника, напълнете го с пръст и сложете капака. Обърнете бидона с дъното нагоре, пробийте дупка във вестниците и засадете доматеното растение, което предварително е покълнало в буркан или кофичка от кисело мляко. Нека от дупката не излизат повече от 6 см от листата. Допълнете с пръст. Обърнете бидона отново с капака нагоре и го провесете от тавана на балкона. Ако нямате много слънце, може да го закачите на “простор”, по който да движите необичайната саксия според светлината. Четири-пет такива съоръжения и салатата за есента ви е осигурена.

Да предположим, че сте готови да използвате и външната стена за начинанията си (и че съседите няма да се карат). Трябват ви само няколко метра тел и

ще направите пространството около прозореца си не само полезно, но и красиво.

С помощта на ножици за тел и малко ловкост сплетете рехава мрежа с отвори от около 10 см. Закрепете я около прозореца, като прецените докъде стига ръката ви (все пак не искаме да паднете от високо само заради няколко ягоди, нали?). На пазара може да намерите много семена на пълзящи растения – тиквички, корнишони, ягоди „Горски Рюген” (които дават плод целогодишно), фасул. Засадете ги според сезона в саксии съгласно инструкциите на производителя и ги пуснете да пълзят!

За любителите на рециклирането и по-малко гнусливите има начин и да произвеждат собствена тор, като се отървават екологично от кухненските отпадъци. За целта е нужен достатъчно голям съд с идеално затварящ се капак. Поставете го далеч от жилищната си площ, защото може да понамирисва. Пълнете го с органичните остатъци от кухнята и двора си – зеленчуци, листа, утайка от кафе, чаени листенца, яйчени черупки. Не слагайте месни продукти и мазна храна, защото смърдят и привличат животинки. Поддържайте материала влажен и смесен с малко пръст, която ще осигури микроорганизмите, нужни за преобразуването на масата в тор. Идеалната температура за работа на микроорганизмите е 20-30 градуса – тогава те се радват на отличен апетит и ще превърнат отпадъците ви в първокачествена тор само за един сезон. Колкото по-добре се затваря контейнерът ви, толкова повече тор ще си направите, защото

ще осигурите комфорт на анаеробните микроби,

които са и най-трудолюбивите фабриканти на пръст. Ако не разполагате с херметичен контейнер, разбърквайте сместа с пръчка на всеки две седмици, за да осигурите кислород на аеробните (живеещите на въздух) микроорганизми.

Както виждате, в домашното градинарство няма нищо сложно и невъзможно. Иска се само желание. Допълнителни идеи и съвети всеки може да намери в интернет и наръчниците по градинарство. Струва ми се, че повечето от нас имат желание ако не за друго, то поне да бъдат по-здрави. Няколко прости зеленчука могат да ни помогнат за това. А изкарате ли добра реколта, ще може да снабдявате и съседите с продукти, озаглавени с гръмкото и модерно “органична домашна продукция”. Ако това не е повод за гордост и антидепресант! 

Автор: Елена Панова