Балансираната диета е невъзможна без изобилие от зеленчуци с всевъзможни форми и цветове. Но в зависимост от цвета различните видове притежават различни качества. Например червените зеленчуци съдържат хранителни вещества, каквито зелените не предлагат. Ето кои са най-полезните видове червени зеленчуци. 

1. Червено цвекло. Червеното цвекло е извор на сила. Тази наситеночервена грудка гъмжи от хранителни вещества, които са изключително полезни за здравето. Освен витамини и минерали като селен и цинк, цвеклото съдържа и един важен фитохимикал – бетанин. Именно той придава на грудката закачливия цвят и действа като активен антиоксидант. Бетанинът има и противовъзпалителен ефект и предпазва от инфекции. Който яде редовно червено цвекло, поддържа имунната си система устойчива, в резултат на което боледува по-рядко.

2. Домати. Доматите почервеняват едва когато узреят. В началото са още зелени, защото съдържанието им на хлорофил е много високо. Докато растат и зреят, зеленият пигмент се разгражда. Едновременно с това се увеличава червеното вещество ликопин – фитохимикал, който се числи към каротиноидите. Най-известният от тях е бета-каротинът, който придава на морковите и сладките картофи яркооранжевия цвят. Подобно на бета-каротина ликопинът е много полезен за здравето. Той е ефективен антиоксидант, предпазващ от свободни радикали, възпиращ възпаленията и укрепващ кръвоносните съдове. От вкусните домати си набавяме и много витамини, минерали и баластни вещества.

3. Чушки. Чушките също се сдобиват с червения си цвят чак след като узреят. Незрелите са зелени и все още съдържат много хлорофил. Заради горчивите вещества и вкусът им е по-тръпчив. Но зелените чушки също са полезни, понеже както хлорофилът, така и горчивите вещества имат своите предимства за здравето. Но ако искате истински да стимулирате имунната си система, посягайте по-често към червените чушки, които наред с важните фитохимикали съдържат и много витамин С.  Ако изяждате всеки ден по една голяма месеста червена чушка, ще покриете препоръчителната дневна доза от витамин С, която е 95 милиграма. 

4.Червено зеле. Червено зеле може да се хапва целогодишно било прясно, било на туршия. То е наслада за небцето със своята тръпчива сладост. Освен това е изключително полезно. Растителният пигмент, който му придава този синкаво-червен цвят, има противовъзпалително действие. Фитохимикалите на червеното зеле облекчават симптомите при възпалителни кожни заболявания като невродермит или ставни възпаления като артрит. Впрочем, също като зърната на горчицата листата на червеното зеле съдържат т.нар. глюкозинолати, разпадни продукти на синапеното масло. Те имат антибактериални свойства и допринасят за по-бързото излекуване на инфекциите на пикочните пътища и пикочния мехур.

5. Ревен. Този кисел пръчковиден зеленчук излиза през пролетта. В сладкиши, в печива, на компот или изстискан на сок ревенът има уникален вкус и цвят. Вълшебните пръчици са богати на важни витамини и минерали. Особено висок е делът на витамин С и калий. Витамин С укрепва имунната система и действа като антиоксидант, а калият регулира кръвното налягане и електролитния баланс. Многобройните баластни вещества в пръчиците подпомагат храносмилането и засищат. Освен това ревенът е изключително нискокалоричен – само 13 калории в 100 грама.

За ползите от жълтите зеленчуци четете ТУК.