Жълтите зеленчуци радват окото. Зеленчукът с този слънчев цвят не само внася приятно разнообразие на трапезата, но ни снабдява и с всевъзможни витамини, минерали и фитохимикали. Ето кои жълти видове са най-здравословни:

1. Жълти тиквички. Всеки е виждал и опитвал зелените тиквички. Този бъкащ от витамини и наподобяващ краставица зеленчук е чест гост във всяка кухня. Но на пазара понякога се натъкваме и на жълтата му разновидност. Какво е по-специалното на жълтите тиквички? Много просто: те съдържат по-малко хлорофил от зелените, но за сметка на това много повече каротиноиди. Тези фитохимикали предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Освен това, също като зелените и жълтите тиквички, са нискокалорични. Въпреки своите едва 19 калории на 100 грама, този средиземноморски зеленчук може да засити доволно стомаха. А с изобилието си от витамин С, баластни вещества и калий е истинска радост и за имунната система.

2. Пащърнак. Този жълтеникав корен е извор на здраве: ценна храна, която заслужава да бъде преоткрита. Най-често може да се намери в магазините за биохрани. Сладко-лютивият корен не само че намира приложение в кулинарията, но ни снабдява и с важни хранителни вещества, като витамин С. Той подсилва имунната система три пъти повече от морковите, затова, ако искате да сте здрави през есента и зимата, може да гризете пащърнак вместо морков. Коренът съдържа и обилно количество етерични масла, които имат антибактериално действие и помагат срещу стомашно-чревни оплаквания.

3. Жълти тикви. Нито стомахът, нито очите могат да се наситят на тиквите. Този плодов зеленчук се среща в най-различни форми и цветове. Сортове като кремообразната мускатна тиква и влакнестата спагети скуош са особено полезни. Съдържащите се в тиквата каротиноиди изострят зрението, тъй като организмът преработва бета-каротина във витамин А. Този витамин е необходим за образуване на очните пигменти, които поглъщат светлинните частици; ако на очите липсва достатъчно пигментация, виждаме лошо на слабо осветление. Едно от последствията при недостиг на витамин А е т.нар. кокоша слепота. Ако искате да направите услуга на очите си, яжте повече вкусни тикви и ястията, приготвени с тях.

4. Жълти чушки. Разбира се, в списъка на здравословните жълти зеленчуци не бива да липсват чушките. Със своите 30 калории на 100 грама този популярен зеленчук не само е нискокалоричен, но ни снабдява и с ценни витамини и минерали. Жълтата чушка е почти толкова богата на витамин С, колкото и червената. Наред с каротиноидите този витамин действа като антиоксидант срещу свободните радикали и по този начин укрепва имунната система, потиска възпаленията и предотвратява увреждането на клетките. Освен това чушките са наситени с калий, магнезий, цинк и калций. А баластните им вещества регулират храносмилането и така допринасят за здравето на стомашно-чревния тракт.